Allergi over for soja

I Danmark er allergi over for soja ikke særlig udbredt. Hos børn er der god udsigt til at vokse fra sojaallergi.

Publiceret 31/08 2021

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

Soja er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Sojabønner er en bælgfrugt. Ved allergi over for soja får nogle derfor også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, bønner, linser eller jordnødder.

Årsagen er, at proteinerne i fødevarerne ligner hinanden, og at kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer. Det kaldes en krydsreaktion.

Krydsreaktionerne giver de samme symptomer, som når man spiser soja, men ikke alle med allergi over for soja oplever krydsreaktioner. Den eneste sikre måde at undersøge, om du reagerer på andre bælgfrugter end soja, er at få foretaget en provokation hos lægen med fx ærter og bønner.

Valg af mad ved allergi over for soja

Her får du nogle gode råd om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle soja. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren.

 • Middagsretter
  Færdigretter som fx suppe, frosne hamburgere og kebab samt vegetarretter indeholder ofte soja. Også pølser kan indeholde soja. Vær opmærksom på, at afrikanske, mexicanske og asiatiske retter ofte indeholder soja.
 • Brød og kager
  Brød og kager samt pølsebrød og sandwichboller kan indeholde soja.
 • Plantemargariner
  Nogle plantemargariner indeholder soja.
 • Pålæg
  Pålæg kan indeholde soja.
 • Sovs og dressinger
  Færdiglavede sovse og dressinger kan indeholde soja. Engelsk sovs er lavet af blandt andet soja.
 • Diverse
  Tofu, tamari, miso, tempeh, yuba, okara og natto er alle fremstillet af soja. Slankekostprodukter kan være lavet af soja.

Spørgsmål om allergi?

Ring til vores rådgivning

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året