Viden om Kontakteksem

Behandling af kontakteksem

Der findes forskellige behandlingsmuligheder for kontakteksem. Drøft med din læge hvilken behandling, der er den rigtige for dig.

Målet med behandlingen af kontakteksem er at gendanne og vedligeholde hudens normale barrierefunktion. Det vigtigste er at fjerne årsagen til eksemet – altså undgå kontakt med det du ikke kan tåle. Det er også vigtigt at behandle eksemreaktionen, og pleje huden med fugtighedscreme.

Der findes følgende behandlingsmuligheder for kontakteksem:

Få en behandlingsplan hos lægen

Det er vigtigt, at du altid får en behandlingsplan af din læge. Den bedste behandling kan være forskellig fra person til person, og lægen vil vurdere hvad der er den bedste behandling for dig. Hvis din egen læge varetager din behandling, og det ikke bliver bedre i løbet af nogle uger, kan du bede din egen læge om en henvisning til en hudlæge.

Hudpleje

Hudpleje er en vigtig del af behandlingen af kontakteksem. Fugtighedscreme er med til at gendanne og vedligeholde en god og velfungerende hudbarriere. Det gælder for hele kroppen, men særligt hvis du har kontakteksem på hænderne, er det vigtigt at beskytte huden med fugtighedscreme.

Fugtighedscreme bruges samtidig med anden behandling. Anvender du hormoncreme, er det vigtigt at den er trængt ind i huden, før du smører dig med fugtighedscreme.

Valg af fugtighedscreme

Brug altid fugtighedscremer uden parfume og andre allergifremkaldende stoffer. Du kan vælge produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic. 

Fugtighedscreme kan indeholde mere eller mindre fedtstof alt efter, hvilken type der er tale om, og eksemhud har ofte brug for fede cremer.

  • Salve indeholder 100 procent fedtstof.
  • Fede cremer indeholder 70-90 procent fedtstof. Resten er vand.
  • Cremer indeholder 20-50 procent fedtstof. Resten er vand.
  • Lotion indeholder cirka 15 procent fedtstof. Resten er vand. Lotion indeholder sjældent fedtstof nok, hvis du har tør hud og eksem.

Undgå bakterievækst

Når du smører huden med creme, skal du passe på, at cremen ikke bliver forurenet. Bakterievækst i en creme kan nemlig give hudinfektion og forlænge helingen af eksem.

Det anbefales derfor:

  • Undgå direkte hudkontakt med emballagens åbninger og kanter. Brug for eksempel en spatel til at tage cremen ud af en åben bøtte.
  • Overskud af creme må ikke returneres til bøtten eller tørres af på kanter.
  • Hav ikke cremer, der har været i brug, stående i lang tid.

Find en oversigt over fede cremer her

Lyt til vores podcast om håndeksem, hvad du kan gøre ved det og hvordan du bedst passer på dine hænder:

Steroidcreme

Steroidcreme og -salve er en effektiv og hyppigt anvendt behandling mod eksem. Steroidcreme kaldes også binyrebarkhormoncreme, da den indeholder binyrebarkhormon, som er kroppens eget stof, som virker irritationshæmmende, og dermed hæmmende på eksem.

Tjærebehandling

Lægen kan anbefale tjærebehandling, når steroidcreme ikke forhindrer, at eksemet straks blusser op igen.

Tjærebehandling anvendes også til behandling af atopisk eksem, og har eksisteret i mange år. Tjæren dæmper eksemreaktionen i huden.

To typer

Tjæren kommer i to udgaver, enten som ren stenkulstjære eller tjærecreme.

Den rene stenkulstjære bliver hovedsageligt brugt på hospitalet, hvor den bliver penslet direkte på huden.

Tjærecremen er en creme med 1-10 procent stenkulstjære, som du selv smører på huden en gang om dagen.

Fordele og ulemper

Den største fordel ved tjærebehandling er, at tjærecreme dæmper eksemreaktionen. Der er dog også et par ulemper, du skal være opmærksomme på:

  • Tjæren lugter og ødelægger tøjet. Brug den for eksempel om aftenen og tag noget gammelt nattøj på. Vask cremen af næste morgen for at fjerne lugten.
  • Hud, der bliver behandlet med tjære, må ikke få sol. Årsagen er, at tjæren gør huden mere lysfølsom, og derfor bliver risikoen for at blive solskoldet større. Brug tjærecreme om vinteren og aldrig i ansigtet – ansigtet bliver udsat for sol hele året. Huden må først få sol en uge efter behandlingen med tjære er stoppet.

Sol og lysbehandling

Sol er godt for eksemhud, men du skal samtidig undgå, at huden bliver solskoldet. Den positive effekt af sollys får du også ved lysbehandling hos hudlæger og på hospitaler med specialafdelinger.

På grund af sollysets skadevirkninger, fx risiko for hudkræft og tidlig ældning af huden, undgår læger at bruge lysbehandling af eksem hos mindre børn. Børn i skolealderen får ind imellem lysbehandling.

Lysbehandling er ofte af hele kroppen og ikke kun af det område, der er ramt af eksem.

Røde bade

Røde bade er vand tilsat kaliumpermanganat. Kaliumpermanganat farver badevandet helt rødbedefarvet – deraf navnet.

De røde bade virker bakteriedræbende, og kløestillende, og bruges hvis der er betændelse i eksemet eller hvis der er væskende eksem. Røde bade udtørrer huden, så det er vigtigt at smøre sig med fugtighedscreme efter badet.

Røde bade anbefales dagligt i en periode, eller med nogle dages mellemrum.

Røde bade er en meget effektiv behandling, men det er en lidt besværlig behandling fordi det sviner. De røde bade efterlader huden med en brunlig farve. Den slides af med tiden, men håndklæder, tøj og andre overflader hvor der spildes, bliver ikke rent igen. Af samme årsag udføres de røde bade ofte hos hudlægen, selvom de også godt kan udføres hjemme.

Røde bade skal altid iværksættes i samråd med lægen, som også kan vejlede i hvordan badene tilberedes i forhold til opblanding og koncentrationer.

Infektion i eksemet kan også betyde, at der er brug for at behandle med antibiotika.

Læs mere om behandling ved infektion

Sårbandager

Ved svær håndeksem kan der opstå meget tør og fortykket hud, der revner fordi huden bliver uelastisk. Dette kan være meget smertefuldt, og til afhjælpning af det, kan der anvendes hydrokolloid fugtbevarende sårbandage.

Det dæmper smerterne fordi det lægger sig som et ekstra kunstigt hudlag, som holder sårranderne sammen, og fremmer helingen af revnerne.

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu