Viden om Kontakteksem Allergisk kontakteksem

Konserveringsmidler

Konserveringsmidler bruges i vandholdige produkter for at øge holdbarheden ved at hæmme væksten af svampe og bakterier. Konservering er derfor nødvendigt i en række forbrugerprodukter for at produktet er sikkert at anvende.

Publiceret 06/09 2021

Ca. 11 min. læsning

Del artikel

Konserveringsmidler kan være årsag til allergi og kontakteksem.

Konserveringsmidler bliver tilsat i en lang række produkter, og teoretisk set kan konserveringsmidler findes i stort set alle forbrugerprodukter. I nogle produkter er det oplagt, at der er tilsat konserveringsmidler, fx i vandholdige produkter som:

  • Kosmetiske produkter
  • Rengøringsmidler
  • Maling

I andre produkter kan det være overraskende, at der er konserveringsmidler i, fx:

  • Toiletpapir
  • Tøj
  • Møbler
  • Spånplader

Vær opmærksom på, at naturprodukter også kan indeholde konserveringsmidler, der kan give allergi.

Allergifremkaldende konserveringsmidler

Da konserveringsmidler er beregnet til at påvirke organismer, kan de desværre også påvirke huden, og nogle konserveringsmidler er kendt for at være allergifremkaldende.

Konserveringsmidler, der oftest ses allergi overfor:

Du kan også finde information om:

Set ud fra et allergisynspunkt, er det bedre at anvende flere forskellige konserveringsmidler i lav koncentration, end kun at anvende ét konserveringsmiddel i høj koncentration. Derfor vil du opleve, at der ofte er tilsat flere konserveringsmidler i ét produkt.

Et lettere valg med Astma-Allergi Danmarks Allergimærkning og Asthma Allergy Nordic

Når du vælger produkter med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, er indholdet nøje gennemgået af vores erfarne fagfolk.

Vi tillader konserveringsmidler, da de i mange forbrugerprodukter, er uundværlige for at sikre at der ikke sker bakterie- og svampevækst. Bakterie og svampe, kan ødelægge produktet, men udgør også en risiko for fx infektion i huden. Vi tillader kun stoffer, som ifølge den nyeste forskning har minimal risiko for at give allergi.

Læs mere om Allergimærkningen

Allergi over for konserveringsmidler

Konserveringsmiddelallergi viser sig som allergisk kontakteksem dér hvor huden er blevet udsat for produktet. Oftest udvikles allergien fordi der er anvendt produkter som er kommet i direkte hudkontakt, men visse konserveringsmidler kan også afgasse til luften, fx fra maling, hvorefter de svævende partikler kan ramme huden der ikke er tildækket af tøj, og give eksem, f.eks. i ansigtet, på halsen og på underarmene. Det er ofte personer som ved de er allergiske i forvejen, som reagerer på luftbårne partikler, men nogle personer kan også opleve at afgasningen fra nymalede vægge, er årsag til en ny allergi.

Tal med din læge om en henvisning til hudlæge, hvis du har mistanke om allergi over for konserveringsmidler. Diagnosen stilles ud fra sygdomshistorien og ved en lappetest hos hudlægen. Hudlægen tester for flere forskellige konserveringsmidler. Det kan være en ide at medbringe dine egne produkter, som du har mistanke om, at du ikke tåler.

Lave koncentrationer kan også give eksem

Er du først blevet allergisk over for et konserveringsmiddel, som du for eksempel har mødt i høj koncentration på dit arbejde, vil du efterfølgende også kunne reagere på stoffet i lav koncentration – fx i din ansigts- eller håndcreme.

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu