Allergi over for skaldyr

Skaldyr er en betegnelse for leddyr og bløddyr. Allergi over for skaldyr er en almindeligt kendt allergi.

Symptomer på allergi over for skaldyr

Allergi over for skaldyr kan vise sig som opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse, astma eller eksem. Oftest er der symptomer fra mere end et organsystem, men i nogle tilfælde er det eneste symptom et svært og vedvarende børneeksem.

Symptomerne kan komme umiddelbart efter, at man har spist noget med skaldyr i, men reaktionen kan også vise sig senere. Symptomerne kan også have andre årsager. Derfor er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge.

Ved allergi er det vigtigt at der holdes 100% diæt, da selv små mængder protein fra skaldyr vil kunne udløse symptomer.Ved symptomer er det vigtigt at have en plan for lægen der gør rede for hvilke symptomer der skal reageres på og hvordan.

Allergi over for skaldyr ses oftest hos voksne og varer ofte hele livet.

Skaldyr er en betegnelse, som dækker over både leddyr og bløddyr. Man kan, men behøver ikke, være allergisk over for både leddyr og bløddyr.

Leddyr omfatter rejer, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber.

Bløddyr omfatter blåmuslinger, østers, blæksprutter og snegle.

Rejer og andre leddyr

Allergi over for rejer og andre leddyr skyldes oftest reaktioner på muskelproteinet tropomyosin. Dette protein findes i de fleste leddyr. Det betyder, at de fleste mennesker med allergi over for rejer også er allergiske over for hummer, krebs og krabber. Proteinet er varmestabilt, så kogning reducerer ikke de allergiske reaktioner.

De små mængder protein, der kan frigøres ved kogning af rejer og andre leddyr, kan give allergiske reaktioner hos følsomme personer, når de indånder dampen fra kogningen. Det er specielt et problem i industrien, hvor der koges store mængder rejer og lignende.

Muslinger og andre bløddyr

Allergi over for muslinger og andre bløddyr kan også skyldes muskelproteinet tropomyosin. Derfor kan man reagere på flere slags bløddyr samtidig.

Mærkning

Leddyr og bløddyr er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Leddyr og bløddyr kan være brugt som ingrediens i andre produkter. Derfor er det afgørende, at du læser varedeklarationen, hvis du skal undgå leddyr og/eller bløddyr.

Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.

Det skal være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Leddyr og bløddyr hører under disse ingredienser.

Valg af mad ved allergi over for skaldyr

Pålæg
Reje-, krabbesalat og lignende indeholder skaldyr.

Rejeost indeholder rejer.

Sovs og dressing
Dressing og sovs kan indeholde skaldyr.

Rejepasta indgår ofte i asiatiske retter.

Oystersauce og fishsauce fremstilles blandt andet af fisk og skaldyr og bruges som krydderi i mange asiatiske retter.

Spiselige insekter
Græshopper, voksmøllarver, melorme, fårekyllinger og buffalolarver er alle insekter, som anvendes til fødevarer. Men hvis du i forvejen har allergi over for husstøvmider og krebsdyr som fx rejer, er der en potentiel risiko for krydsreaktioner, hvis du spiser insekter.

Gigtmidlet glucosamin

Gigtmidlet glucosamin er blandt andet udvundet af skaldyr og bør derfor ikke bruges af personer med skaldyrsallergi.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu