Viden om Allergi Fødevareallergi

Behandling af fødevareallergi

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan helbrede overfølsomhed over for mad. Den eneste behandling er at lade være med at spise den fødevare, som du ikke kan tåle.

Publiceret 31/08 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Diætvejledning

For at være sikker på at undgå de fødevarer eller tilsætningsstoffer, du ikke kan tåle, er det vigtigt, at du læser varedeklarationerne.

Du kan få rådgivning om mere omfattende kostændringer hos en klinisk diætist. Du kan eventuelt blive henvist fra din læge eller den specialafdeling, hvor du er blevet undersøgt. Du kan også opsøge en privat praktiserende klinisk diætist, men det skal du selv betale.

Du kan læse mere om kliniske diætister på www.diaetist.dk

Allergi-vaccination

Det er endnu ikke muligt at blive vaccineret mod fødevareallergi. Man kan allergivaccinere for pollenallergi, men det har tilsyneladende ingen eller kun ringe effekt på allergien over for de fødevarer, som krydsreagerer med pollen.

Immunterapi

Indhold er på vej...

Medicin

Akutte symptomer kan behandles med medicin. Hvilken slags, det skal være, afhænger af, hvilket organ symptomerne kommer fra.

Ved milde reaktioner kan antihistaminer eventuelt hjælpe.

Du bør ikke tage antihistaminer forebyggende, hvis du har alvorlige symptomer. De kan sløre den kløe i mund og svælg, som ofte er første advarselstegn på, at du spiser noget, du ikke kan tåle.

Ved allergisk shock skal man have adrenalin-indsprøjtning og hurtigt under lægebehandling.

Har du tidligere reageret med svær allergisk reaktion efter at have spist fx jordnødder, nødder, skaldyr eller æg, vil lægen ofte udstyre dig med en adrenalinpen (Emerade, EpiPen® eller Jext) og vise, hvordan du anvender den. Lægen vil også fortælle, hvilken anden medicin du eventuelt bør tage.

Pennen er en lille automatisk engangssprøjte med en adrenalinopløsning, som man selv kan sprøjte sig med i låret, når en voldsom allergisk reaktion er ved at udvikle sig. Den kan købes på apoteket og fås kun på recept. Efter brug skal lægen eller skadestuen kontaktes.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året