Viden om Atopisk eksem

Den daglige behandling

Du kan minimere risikoen for, at atopisk eksem blusser op, ved daglig hudpleje med fed creme. Et dagligt brusebad kan hjælpe med at holde huden fri for bakterier og infektion.

Publiceret 21/02 2022

Ca. 5 min. læsning

Del artikel

Der er ikke en enkelt årsag til atopisk eksem, og der eksisterer desværre ingen mirakelkur. Men du kan minimere risikoen for, at sygdommen blusser op, ved at smøre huden dagligt med fugtighedscreme og iværksætte hurtig behandling ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op.

Ud over daglig indsmøring med fugtighedscreme – husk, at du ikke kan bruge for meget – kan et bad have en positiv effekt på eksemet.

Fugtighedscreme

Når du bruger fugtighedscreme, tilfører du eksemhuden de fedtstoffer, den ikke selv kan danne. Ved at smøre huden flere gange dagligt med fed fugtighedscreme kan du forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af eksemudbrud.

Sagt på en anden måde, så opretholder du hudens barrierefunktion. Herunder kan du se en illustration, der sammenligner forskellige hudtyper.

Hudens overflade

Valg af fugtighedscreme

Der findes en række fede, uparfumerede cremer, som du kan købe i håndkøb. Hvilke cremer du vælger, er helt op til dig selv. Det kan være, du må prøve dig lidt frem for at finde den creme, du kan lide at smøre med, og som giver det fedtstof, din hud kræver.

Se liste over fede cremer.

Hvis huden er meget tør, skal du vælge cremer, hvor der står vaseline eller petrolatum først eller som nummer to i deklarationen.

Vær opmærksom på:

 • Cremen skal være fed, da det er fedtstof, huden mangler.
 • Undgå creme med parfume, da parfumen kan irritere huden og give allergi.
 • Vælg produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic. Indholdet er nøje gennemgået af vores erfarne deklarationsteam. Allergimærket tillader kun stoffer, som ifølge den nyeste forskning har minimal risiko for at give allergi.
 • Undgå creme med carbamid. Det kan svie og irritere sart hud.
 • Det kan være en fordel at variere dine cremer. Det kan være, at én creme virker godt om sommeren, og en anden om vinteren. Eller at dit eksem ændrer sig. Du må gerne skifte mellem cremerne, men har du fundet en, som fungerer for dig, må du gerne bruge den hele året.
 • Hvis du behandler eksemet med steroidcreme, skal den være trængt helt ind i huden, inden du smører fugtighedscremen på.
 • Har du selv eksem, bør du altid have creme med i tasken og smøre dig i løbet af dagen, hvis det er muligt. Hvis dit barn har eksem, kan du give barnet en tube fugtighedscreme med i vuggestue, børnehave eller skole. Så kan huden blive smurt, når det kan lade sig gøre. Børn kan hurtigt lære at hjælpe med at smøre huden ind i creme. Selv små børn kan være med til at smøre huden med fugtighedscreme.

Tag et oplyst valg. Lær at gennemskue indholdsdeklarationen

Undgå bakterievækst

Når du smører huden med creme, skal du passe på, at cremen ikke bliver forurenet. Bakterievækst i en creme kan nemlig give hudinfektion og forlænge helingstiden af eksemet.

 • Undgå direkte hudkontakt med emballagens åbninger og kanter. Brug for eksempel en spatel til at tage cremen ud af en åben bøtte med.
 • Overskud af creme må ikke returneres til bøtten eller tørres af på kanter.
 • Hav ikke cremer, der har været i brug, stående i lang tid.

Det daglige bad

Et dagligt bruse- eller karbad i lunkent vand og vask med mild sæbe hjælper med at holde huden fri for bakterier og forebygger samtidig infektioner.

Det bedste er at bruge en uparfumeret, mild sæbe. Hvis du bruger flydende sæbe, skal du være opmærksom på ikke at bruge for meget, hvilket kan irritere huden.

Gode råd til badet:

 • Skyl sæben grundigt af huden.
 • Bad ikke for længe, og brug ikke for varmt vand – det udtørrer huden.
 • Smør huden ind i fugtighedscreme lige efter badet. Cremen holder på den fugtighed, som huden har opsuget under badet.
 • Bad eventuelt mindre, hvis der aldrig eller sjældent er betændelse i eksemet.

Mulighed for tilskud

Du kan søge tilskud til to fede cremer gennem lægen:

 • Helo magistrel
 • Essex

Medlemskab for dig med atopisk eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med atopisk eksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu