Viden om Nældefeber

Hvad er nældefeber?

Nældefeber er udbrud af udslæt med kløe og hævelser. Nældefeber kan skyldes mange faktorer, og for mange kan det være svært at finde den præcise årsag.

Publiceret 03/09 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Nældefeber, også kaldet urticaria, er udbrud af udslæt, hvor huden klør med blegrøde hævelser, der kan variere i størrelse. Udslættet forsvinder ofte af sig selv, men der kan gå kortere eller længere tid. Er nældefeberudslættet generende kan det behandles med medicin.

Nældefeber kan skyldes mange faktorer, og for mange kan det være svært at finde den præcise årsag. Hver femte med nældefeber ved ikke, hvad der udløser det

Over en million danskere har oplevet udbrud af nældefeber. Kvinder er mest plaget af hudsygdommen, men den kan ramme alle. Kronisk nældefeber rammer dog sjældent børn.

Akut eller kronisk nældefeber

Det kaldes akut nældefeber, hvis du har vedvarende udbrud i mindre end seks uger. Udslættet kan komme og gå og flytte sig rundt på kroppen.

Hvis du har gentagne udbrud i mere end seks uger, kalder lægerne tilstanden kronisk nældefeber.

Symptomer på nældefeber

Nældefeber viser sig mest ved kløende hævelser, som kan se meget forskellige ud. De kan opstå overalt på huden og variere i størrelse fra få millimeter til håndfladestore plamager.

Som regel er hævelserne blegrøde, men nogle gange er de helt hvide og omgivet af en rød kant.

Hævelserne kommer i løbet af minutter eller få timer og kan klø voldsomt.

Nældefeber kan forsvinde lige så hurtigt, som det er kommet, uden at efterlade mærker på huden. Nogle har nældefeber i kort tid (timer) andre i længere tid (uger/måneder).

Udslættet kan komme en enkelt gang hos nogle, mens andre har udbrud flere gange dagligt, ugentligt, årligt eller gennem livet. Nogle får ved svære udslæt også ledsmerter og feber. 

Når kløe er udløst af stoffet histamin, som det er tilfældet ved nældefeber (og høfeber), aktiveres en særlig gruppe nervefibre i huden (eller slimhinderne). Nervefibrene er beklædt med såkaldte histaminreceptorer og kan derfor effektivt blokeres med antihistaminpiller. Læs mere om kløe her.

Udslættet forsvinder ofte af sig selv, men kan kræve behandling, hvis det generer dig meget.

Medlemskab for dig med nældefeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med nældefeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året