Viden om Allergi Medicin

Polyethylenglycol (PEG)

Der anvendes hyppigt fyldstoffer i lægemidler, og i sjældne tilfælde giver de allergi.

Publiceret 16/02 2022

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Macrogol / Polyethylenglycol / PEG

En sjælden allergi, som 30-50 danskere vides at have.

Macrogol er et fyldstof, der findes både i medicin og andre medicinalprodukter samt i den almindelige husholdning, herunder plejeprodukter og rengøringsmidler.

Macrogol er også kendt som polyethylenglycol med forkortelsen PEG. I cremer og andre plejeprodukter er stoffet ofte anført med en talangivelse, for eksempel PEG-10. I medicin er det oftest anført som macrogol 3350.

Nogle gange kan PEG stå sammen med et andet ord på ingredienslisten, for eksempel ”soybean oil-PEG-20”. Dette kan være relevant for folk med PEG-allergi, der som udgangspunkt bør undgå at bruge produktet.
Hvis der kun står for eksempel ”soybean oil” som ikke efterfølges af PEG, kan produktet godt bruges.

Ved spørgsmål anbefales det at konsultere den allergiklinik, hvor diagnosen er stillet.

Det vides ikke, hvorfor nogle personer udvikler allergi over for macrogol. Der er ingen sammenhæng med allergi over for anden medicin, fødevarer, pollen eller lignende.

Hvis du har mistanke om allergi over for macrogol, skal du tale med din læge. Diagnosen kan kun stilles på en allergiafdeling på hospitalet.

Symptomer

I de letteste tilfælde bliver huden rød og kløende, eventuelt med nældefeberudslæt, der, hvor den har været i kontakt med macrogol, for eksempel ved brug af sæbe eller creme.

Kraftigere allergireaktioner kan være kløe og nældefeber over hele kroppen og i sjældne tilfælde allergisk shock (anafylaksi).

Andre symptomer kan være mavesmerter, opkast og diarré ved indtag af medicin, som indeholder macrogol.

Kraftige allergireaktioner opstår oftest, når personer med allergi over for macrogol udsættes for stoffet i forbindelse med indtag af medicin, indsprøjtning, vaccination eller operation.

Straksallergi over for macrogol diagnosticeres ved priktest i huden og eventuelt en blodprøve.

Er der andre symptomer på allergi over for macrogol?

Nogle personer med allergi over for macrogol udvikler eksem i huden timer til dage efter kontakt med stoffet. Typisk vil der være tale om eksemreaktioner i ansigtet eller andre dele af kroppen, der har været i kontakt med macrogol. Her kan komme kløe og små blærer, senere revner og sår.

Undersøgelse for kontaktallergi over for macrogol foregår med lappetest på ryggen hos en hudlæge.

Hverdagen med allergi over for macrogol

Har du fået konstateret allergi over for macrogol, skal du undgå kontakt med macrogol.

På grund af den store udbredelse af macrogol kan det være meget svært at undgå at komme i kontakt med stoffet. Derfor er det vigtigt, at du altid har antihistamin og en adrenalinpen på dig samt fortæller dine nærmeste om din allergi.

Det er også en god idé at bære et lille kort i tegnebogen, der angiver, at du har allergi over for macrogol/polyethylenglycol/PEG, samt at tale med din læge og det lokale apotek om din allergi.

Når du køber håndkøbsmedicin og hygiejneartikler eller henter receptpligtig medicin på apoteket, skal du altid tjekke varerne for indhold af macrogol, da fyldstoffer varierer meget og ofte ændrer sig. Derfor findes der ikke lister over macrogolfri produkter.

Det anbefales, at du bliver fortrolig med selv at slå indholdsstoffer op i varedeklarationen på produktet, min.medicin.dk eller indlægssedler.dk.

Især på hospitalet, hos lægen, tandlægen samt hos frisører og tatovører, hvor der anvendes præparater med macrogol, er det vigtigt at informere personalet om din allergi i god tid før en planlagt behandling, så de kan finde alternativer uden macrogol.

Allergien er så sjælden, at det ikke er sikkert, at al sundhedspersonale har kendskab til den.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu