Steroidcreme

Steroidcreme og -salve er den mest brugte behandlingsform ved atopisk eksem.

Publiceret 02/09 2021

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Steroidcreme og -salve er en effektiv og hyppigt anvendt behandling mod atopisk eksem. Cremen indeholder binyrebarkhormon, som ligner det hormon, vi selv danner i kroppens binyrebark. Hormonet hæmmer eksemreaktionen i huden.

Steroidpræparater findes både som cremer og salver. Salve er meget fedtet og bliver brugt, når eksemet er meget tørt. Creme er mindre fedtet og lettere at smøre på huden. Desuden findes også mere flydende gele og kutanopløsninger, som kan anvendes i hovedbunden og på andre behårede steder.

Kombinationspræparater er hormoncreme, der er tilsat andre lægemidler som for eksempel et bakteriedræbende middel eller et skælopløsende middel.

Du kan købe steroidpræparaterne i fire styrker. Den svageste styrke (gruppe 1) kan du købe på apoteket i håndkøb. De stærkere cremer (gruppe 2-4) kan du kun få på recept.

Steroidcremerne er gode og uundværlige i behandlingen af eksem

Mange har en unødig angst for at bruge steroidcremer i behandlingen af eksem, men når de anvendes korrekt efter lægens anvisning, er de en god og uundværlig behandling, når eksemet blusser op.

Fordele ved steroidcreme er:

  • De dæmper eksemet og mindsker kløe og irritation.
  • De virker hurtigt.

Bivirkninger

Cremerne skal, som al andet medicin, bruges med omtanke. Hvis du følger lægens anvisninger og bruger steroidcremen korrekt, er risikoen for bivirkninger meget lille. Hvis du vælger ikke at bruge cremen på trods af lægens anbefaling, kan du risikere at eksemet blusser mere op, at der kommer infektion i eksemet, og at din eller dit barns livskvalitet nedsættes.

Ved langvarig eller forkert brug, kan der opstå bivirkninger som:

  • Huden bliver tynd, skrøbelig og uelastisk.
  • Der kan opstå øget tendens til blå mærker, fordi hudens små kar lettere brister.

For at mindske risikoen for bivirkninger, anbefales det at holde pause med steroidcremerne indimellem. Er eksemet så slemt, at det ikke er muligt, bør du kontakte lægen.

Sådan bruger du steroidcreme

  • Følg altid lægens anvisninger.
  • Huden skal kun smøres der, hvor der er eksem.
  • Du må ikke bruge steroidcreme helt tæt på øjnene.
  • Cremen skal smøres på i et passende lag.
  • Der skal højst smøres med hormoncreme to gange i døgnet.

Hvor meget hormoncreme skal du bruge?

Du kan bruge fingertip-reglen som en rettesnor for, hvor meget hormoncreme du skal bruge per indsmøring.

Ifølge fingertip-reglen rækker den stribe creme, som kan være på det yderste led af en persons pegefinger til indsmøring af et område svarende til personens to håndflader.

En fingertip-enhed er cirka et halvt gram.

Få en behandlingsplan hos din læge

altid en behandlingsplan hos din læge.

Der findes ikke kun én måde at behandle eksem på. En behandlingsplan kan derfor være forskellig fra person til person.

Lægen vil vurdere, hvilken behandling, der er den bedste for dig eller dit barn, og det er vigtigt, at du følger den plan, du får af din læge.

Gravid med atopisk eksem

Er du gravid og har du atopisk eksem, skal du stadig sørge for at behandle din eksem. Dog er det en god idé at konsultere din læge, da der kan være brug for at din behandling bliver tilpasset på grund af graviditeten.

Medlemskab for dig med atopisk eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med atopisk eksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu