Viden om Atopisk eksem

Hvordan ser atopisk eksem ud?

Ved atopisk eksem er huden tør og kan nemt klø.

Publiceret 14/03 2022

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Atopisk eksem kan se forskelligt ud. Nogle har få pletter med eksem en gang imellem, mens andre er hårdt angrebet af eksem på en stor del af kroppen i længere perioder.

I de perioder, hvor eksemet blusser op, bliver huden rød, skæller og klør ekstra meget.

Måske har du allerede oplevet, at sygdommen svinger meget. Hos de fleste er der perioder med meget eksem og perioder helt uden eksem, og for mange er det værst om vinteren. Børn med atopisk eksem har en hud som – selv i eksemfri perioder – meget nemt bliver irriteret. Huden kræver konstant opmærksomhed i form af pleje og behandling, hvis du skal forsøge at holde eksemet i ro og forebygge nye udbrud.

Læs om den daglige behandling.

Læs om behandling ved udbrud.

Atopisk eksem klør

Hud med atopisk eksem kan nemt klø. Når man klør sig, bliver huden tyk og grov med dybe furer, og der kan gå hul på huden. Hvis der opstår infektion, vil eksemet blive værre, væske og klø voldsomt. Der kan også komme gule sårskorper.

Kløe er noget af det, der fylder rigtig meget, når man har atopisk eksem.

Atopisk eksem i forskellige aldre

Hos små børn

Hos helt små børn starter eksemet som regel på kinderne, hagen og i hårbunden, men der kan også komme eksem på arme og ben. Hvis der er eksem på arme og ben, sidder det for det meste på forsiden af benene og på ydersiden af armene.

børneksem atopisk eksem barn børn baby

Helt små børn har også større risiko for at udvikle udslæt i bleområdet. Det går under betegnelsen bledermatitis. Vær derfor opmærksom på at bruge bleer i den rigtige størrelse, og sørg for, at de ikke strammer over maven, for ikke at irritere huden yderligere.

Hos større børn

Hos større børn sidder atopisk eksem typisk i albuebøjninger og knæhaser samt på hænder, håndled og anklerne. Der kan også komme eksem bag ørerne, så huden revner. Specielt om vinteren kan større børn have tørre fodsåler med revner.

børneeksem atopisk eksem barn børn

Hos unge og voksne

Man kan også have atopisk eksem som ung og voksen. Her sidder eksemet især i ansigtet og på halsen, overkroppen og hænderne. Eksemet kan, hvis det bliver rigtig slemt, brede sig til hele kroppen.

børneeksem atopisk eksem ung voksen

Medlemskab for dig med atopisk eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med atopisk eksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu