Viden om Astma Behandling af astma

Hjælpemidler til brug af medicin

For at gøre brugen af inhalationsmedicin lettere kan du benytte hjælpemidler, fx en spacer (åndingsbeholder).

Publiceret 15/08 2021

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Der findes forskellige former for hjælpemidler:

  • Spacer (åndingsbeholder)
  • Inhalationsapparat (forstøverapparat)

Spacer (åndingsbeholder)

Hvis du eller dit barn får astmabehandling med inhalationsspray, bør du og lægen altid overveje, om der skal bruges en spacer.

En spacer er en plastikcylinder, hvor du sprayer medicinen ind i et kammer, som du derefter trækker vejret gennem. Nogle gange supplerer man med en maske, andre gange suger man direkte fra mundstykket.

Spaceren (åndingsbeholderen) hjælper dig med at suge medicinen ned i lungerne, og sikrer, at man får optimal effekt af medicinen. Ved at bruge en spacer får du din medicin ned i lungerne i løbet af flere vejrtrækninger, modsat en inhalator som uden at det kræver meget koordination eller en særlig type indånding.

Følg brugsanvisningen på spaceren, da det er forskelligt fra spacer til spacer, hvor mange vejrtrækninger du skal tage for at få medicinen ned i lungerne.

Video: Sådan bruger du din spacer korrekt

Gode råd for brug af spacer

Der findes mange forskellige mærker af spacere / åndingsbeholdere, som passer til medicin fra forskellige firmaer.

Instruktionen til de forskellige spacere er forskellig. Det er derfor vigtigt, at du bliver fortrolig med brug og rengøring af din egen specifikke spacer.

Følgende retningslinjer gælder dog for de fleste spacere:

  • Det er vigtigt at spacer og inhalator passer sammen. Få gerne lægen, sygeplejersken eller apoteket til at tjekke dette.
  • Det er vigtigt, at spaceren er samlet korrekt inden brug. Vær sikker på, at ventilen sidder som den skal.
  • Ryst sprayen og sæt den i spaceren.
  • Anbring masken over næse og mund, så den slutter tæt til ansigtet. Hvis du suger direkte fra mundstykket, skal mundstykket inden for tænderne, og læberne skal slutte tæt udover.
  • Pust en medicindosis ind i spaceren (åndingsbeholderen), mens du trækker vejret godt ned i lungerne.
  • Hvis du skal dosere to pust, skal du ryste sprayen, puste næste dosis ind i beholderen og trække vejret igen. Du skal altså tage én dosis ad gangen.
  • Gør spaceren (åndingsbeholderen) rent mindst én gang om ugen i de perioder, hvor den bliver brugt. Følg brugsvejledningen.

Hvis du eller dit barn bruger maske til spaceren (åndingsbeholderen), så er det vigtigt at vaske omkring næse og mund. Derudover kan der skylles mund eller børste tænder, for at undgå svampeinfektion efter brug af forebyggende astmamedicin.

Inhalationsapparat (forstøverappararat)

Inhalationsapparater kaldes også forstøvere. De bruges mest i forbindelse med astmaanfald der kræver indlæggelse.

Et inhalationsapparat er en maskine der drives af trykluft fra en elektrisk pumpe. Trykluften får den flydende medicin i forstøverkammeret til at forstøves. Først efter cirka 15 minutter er medicinen forstøvet, så du har fået hele dosis.

Inhalationsapparater bruges ikke hyppigt i den daglige behandling.

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu