Viden om Atopisk eksem

Infektioner

Infektion i huden er en almindelig komplikation ved atopisk eksem. Der kan både komme infektion med bakterier, svampe og virus.

Publiceret 03/09 2021

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Infektion med bakterier

Den hyppigste årsag til infektioner er stafylokokker.

Stafylokokker er bakterier, der lever i vores omgivelser – normalt uden at give problemer, hvis huden er sund, rask og modstandsdygtig. Ved tør hud og eksem, er det derimod let for bakterierne at slå sig ned og give betændelse/børnesår.

Bakterierne får huden til at blive rød, varm, hævet og øm. Ved en voldsom infektion vil du opleve, at eksemet bliver værre og begynder at væske og klø meget. Nogle gange kommer der også gule sårskorper.

Infektionen kan behandles med antibiotika, så det er vigtigt, at I går til lægen. Lægen undersøger for bakterier, ved at udføre en podning. Det foregår ved at stryge en vatpind over huden, som sendes til undersøgelse på et laboratorium. Svaret tager et par dage og afslører, hvilken type antibiotika, der dræber bakterien.

Medicinen vil som regel komme i form af creme med antibiotika, men kan i svære tilfælde suppleres med antibiotika som piller eller mikstur.

Røde bade og klorbade

Ved milde infektioner kan man behandle eksemet med røde bade eller klorbade.

Badet udtørrer huden og dræber bakterierne. Læs mere om badene her

Infektion med virus

Infektion med herpesvirus (forkølelsessår) er en anden almindelig komplikation ved atopisk eksem.

Forkølelsessår viser sig som små blærer på huden, der bliver til runde sår. Infektionen kan sprede sig til større dele af huden og være smertefuld og ubehagelig.

Herpesvirus medfører en kraftig og hurtig forværring af eksemet.

Gå til lægen hurtigt, da det er vigtigt, at behandlingen starter så tidligt som muligt. Ellers er behandlingen mindre effektiv. Lægen skraber forsigtigt på de små blærer og sender skrabet til undersøgelse.

Afhængig af hvilken virusinfektion det drejer sig om, og hvor svær infektionen er, kan der behandles med salve/creme eller tabletter der indeholder virksomme midler mod virus.

Infektion med svampe

En hudsvamp, som alle mennesker har i hårbunden, kan forværre eksemet hos større børn og voksne, og omtales ofte som skæleksem. Svampen hedder Malazessia furfur, Pityrosporum ovale eller Pit.O.

Dem med atopisk eksem kan også reagere med en allergisk reaktion over for Pit.O. Den allergiske reaktion på svampen vil vise sig som forværring af eksemet i ansigtet og på halsen.

Svampen behandles med en særlig shampoo fra apoteket, der indeholder det aktive stof Ketoconazol, som virker svampedræbende. Shampooen kan anvendes dagligt i 1-5 dage som en kur, men nogen har også brug for forebyggende behandling 1 gang hver eller hver anden uge i en periode. Medicinsk shampoo bør anvendes i samråd med lægen.

Svampeinfektioner kan også forekomme andre steder på kroppen, typisk hvor der er hudfolder og fugtig hud. Disse svampeinfektioner behandles typisk med svampedræbende cremer.

Medlemskab for dig med atopisk eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med atopisk eksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu