Allergi over for æg

Man kan være allergisk over for æg. Forskellige proteiner i både blomme og æggehvide kan give symptomer.

Publiceret 07/06 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg.

Nogle af proteinerne findes i blommen, men de vigtigste er i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner man er allergisk overfor, men det har ingen praktisk betydning. Du er nødt til at undgå æg i det hele taget, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme.

Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får du symptomer, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt.

Over halvdelen af børn med allergi over for æg vokser fra allergien, inden de fylder fem år.

Ved ægallergi er det vigtigt at der holdes 100% ægfri diæt, da selv små mængder ægprotein vil kunne udløse symptomer.

Ved symptomer er det vigtigt at have en plan for lægen der gør rede for hvilke symptomer der skal reageres på og hvordan.

Læs mere om behandling af fødevareallergi

Mærkning

Æg er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Æg kan være brugt som ingrediens i andre produkter. Derfor er det afgørende, at du læser varedeklarationen, hvis du skal undgå æg.

Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.

 

Det skal være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Æg hører under disse ingredienser.

Fx skal der stå ”æglecithin" eller "lecithin (fra æg)" i ingredienslisten.

Lecithin

Lecithin (E 322) er et tilsætningsstof, som kan få fedt og vand til at hænge sammen. Det kan være lavet af fx æg eller sojaolie. Som regel bruger fødevareproducenterne sojalecithin, da det er billigst. Lecithin indeholder meget lidt protein og kan derfor formentlig kun udløse allergiske symptomer hos de meget følsomme.

Valg af mad ved allergi over for æg

Andre slags æg

Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle. Man kan heller ikke tåle økologiske æg.

Kyllinge- og hønsekød

I få tilfælde kan mennesker med allergi over for æg heller ikke tåle kød fra fjerkræ som kylling, kalkun, høne m.fl.

Erstat æg med andre ingredienser

Når du bager uden æg, har især kager tendens til at smuldre. Det kan modvirkes ved at bruge moset frugt, mere fedtstof eller ved at bruge æggeerstatning.

I dagligvarehandlen finder du produktet ”No egg” som kan anvendes som erstatning. Du kan også lave din egen æggeerstatning.

Brød

Færdigbagt brød kan indeholde æg, men der findes flest produkter uden.

Pålæg

Nogle bagere og slagtere forhandler varer uden æg. Også i supermarkedet kan du finde pålægsvarer, fx leverpostej, uden æg. Som pålæg kan du desuden bruge rester fra middagsmaden, fx kylling, kalkun, kogt skinke eller hamburgerryg. Frugtpålæg, banan i skiver og lignende kan også være alternativer.

Remoulade, mayonnaise og mayonnaisesalater indeholder æg

Pasta

Frisk pasta indeholder næsten altid æg, men der findes mange varianter af tørret pasta uden æg.

Middagsretter

Færdige middagsretter, fx lasagne, kan indeholde æg.

  • Paneret mad indeholder ofte æg
  • Supper kan indeholde æg
  • Færdige sovse og dressinger kan indeholde æg.
  • Bouillonterninger kan indeholde æg

Kager, desserter og slik

Mange kager, desserter og cremer indeholder æg.

Slik kan indeholde lecithin. Lecithin er et tilsætningsstof (E322), som kan være lavet af æg. Det indeholder meget lidt protein og kan derfor formentlig kun udløse allergiske symptomer hos meget følsomme.

Vaccinationer

Nogle vacciner er dyrket på befrugtede hønseæg eller i kyllingefostre. Det betyder, at der kan være spor af æggeprotein i vaccinen.

I nogle vacciner er restmængden så lille, at det ikke har en betydning for personer med æggeallergi, men for andre vacciner kan æggeallergi have en betydning for om du kan vaccineres.

Læs mere om vaccinationer og allergi

Spørgsmål om allergi?

Ring til vores rådgivning

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året