Allergi over for æg

Man kan være allergisk over for æg. Forskellige proteiner i både blomme og æggehvide kan give symptomer. Over halvdelen af børn med allergi over for æg vokser fra allergien, inden de fylder fem år.

Publiceret 26/04 2022

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Symptomer på ægallergi

Allergi over for æg kan vise sig som opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse, astma eller eksem. Oftest er der symptomer fra mere end et organsystem, men i nogle tilfælde er det eneste symptom et svært og vedvarende børneeksem.

Symptomerne kan komme umiddelbart efter, at man har spist noget med æg i, men reaktionen kan også vise sig senere. Symptomerne kan også have andre årsager. Derfor er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge.

Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg. Nogle af proteinerne findes i blommen, men de vigtigste er i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner man er allergisk overfor, men det har ingen praktisk betydning. Du er nødt til at undgå æg i det hele taget, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme.

Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får du symptomer, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt. Ved ægallergi er det vigtigt at der holdes 100% ægfri diæt, da selv små mængder ægprotein vil kunne udløse symptomer.
Enkelte kan efter samråd med lægen forsøge med introduktion af varmebehandlet æg, når allergien er ved at aftage. Men det skal kun gøres efter aftale.

Ved symptomer er det vigtigt at have en plan for lægen der gør rede for hvilke symptomer der skal reageres på og hvordan.

Mærkning

Æg er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Æg kan være brugt som ingrediens i andre produkter. Derfor er det afgørende, at du læser varedeklarationen, hvis du skal undgå æg.

Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.

Det skal være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Æg hører under disse ingredienser.

Fx skal der stå ”æglecithin" eller "lecithin (fra æg)" i ingredienslisten.

Lecithin

Lecithin (E 322) er et tilsætningsstof, som kan få fedt og vand til at hænge sammen. Det kan være lavet af fx æg eller soja. Som regel bruger fødevareproducenterne sojalecithin, da det er billigst. Lecithin indeholder meget lidt protein og kan derfor formentlig kun udløse allergiske symptomer hos de meget følsomme.

Valg af mad ved allergi over for æg

Andre slags æg
Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle. Man kan heller ikke tåle økologiske æg.

Kyllinge- og hønsekød
I få tilfælde kan mennesker med allergi over for æg heller ikke tåle kød fra fjerkræ som kylling, kalkun, høne m.fl.

Erstat æg med andre ingredienser
Når du bager uden æg, har især kager tendens til at smuldre. Det kan modvirkes ved at bruge moset frugt, mere fedtstof eller ved at bruge æggeerstatning.

I dagligvarehandlen finder du produktet ”No egg” som kan anvendes som erstatning. Du kan også lave din egen æggeerstatning (link til artikel fra blad: ”Lav dine egne æg-løsninger”)

Brød
Færdigbagt brød kan indeholde æg, men der findes flest produkter uden.

Pålæg
Nogle bagere og slagtere forhandler varer uden æg. Også i supermarkedet kan du finde pålægsvarer, fx leverpostej, uden æg. Som pålæg kan du desuden bruge rester fra middagsmaden, fx kylling, kalkun, kogt skinke eller hamburgerryg. Frugtpålæg, banan i skiver og lignende kan også være alternativer.

Remoulade, mayonnaise og mayonnaisesalater indeholder æg

Pasta
Frisk pasta indeholder næsten altid æg, men der findes mange varianter af tørret pasta uden æg.

Middagsretter
Færdige middagsretter, fx lasagne, kan indeholde æg.

Paneret mad indeholder ofte æg

Supper kan indeholde æg

Færdige sovse og dressinger kan indeholde æg.

Bouillonterninger kan indeholde æg

Kager, desserter og slik
Mange kager, desserter og cremer indeholder æg.

Slik kan indeholde lecithin. Lecithin er et tilsætningsstof (E322), som kan være lavet af æg. Det indeholder meget lidt protein og kan derfor formentlig kun udløse allergiske symptomer hos meget følsomme

Vaccinationer

Nogle vacciner er dyrket på befrugtede hønseæg eller i kyllingefostre. Det betyder, at der kan være spor af æggeprotein i vaccinen.

I nogle vacciner er restmængden så lille, at det ikke har en betydning for personer med æggeallergi, men for andre vacciner kan æggeallergi have en betydning for om du kan vaccineres.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu