Jordnødder

Hyppigheden af allergi over for jordnødder er på cirka 0,6 % af befolkningen. De fleste har deres jordnøddeallergi hele livet, men undersøgelser viser at cirka 20 % vokser fra deres allergi.

Jordnød kaldes også peanut og ordene bruges lidt i flæng. En jordnød er botanisk set ikke en nød, men en bælgfrugt og er mere i familie med grønne ærter, soja, linser, grønne bønner, limabønner og lupin.

Symptomer på allergi over for jordnødder

Allergi over for jordnødder kan vise sig som kløe i mund og på læber, kvalme, ondt i maven, opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse, astma eller nældefeber og eksem. Der kan også ses allergisk shock (anafylaksi). Oftest er der symptomer fra mere end et organsystem, men i nogle tilfælde er det eneste symptom et svært og vedvarende børneeksem.

Symptomerne kan komme umiddelbart efter, at man har spist noget med jordnødder i, men reaktionen kan også vise sig senere. Symptomerne kan også have andre årsager. Derfor er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge.

Jordnøddeallergi kan give svære allergiske reaktioner, og derfor er det vigtigt at vide, hvordan du tackler det at have jordnøddeallergi. Hjørnestenen er at kende den mængde allergen/jordnød, der skal til, for at en reaktion forekommer hos netop dig. Nogle kan reagere på kun 0,1 mg, mens andre skal indtage en hel håndfuld, før de oplever symptomer. En jordnød vejer omkring 800 mg.

Da allergi over for jordnødder kan udløse voldsomme symptomer, fx svære astmaanfald og allergisk shock, er det vigtigt at have en plan for lægen der gør rede for hvilke symptomer der skal reageres på og hvad man selv, familien, skolen eller institutionen skal gøre, hvis man alligevel kommer til at spise jordnødder. Det kan være nødvendigt at have akutvirkende medicin på sig, fx en EpiPen® eller Jext. Det er en lille sprøjte med adrenalin, som man selv kan bruge og det er vigtigt at alle omkring dig også ved hvordan.

Ved du, hvordan det er at være barn med jordnøddeallergi?

Børn med andre alvorlige fødevareallergier kan føle det præcis lige sådan.

Se Leos historie.

Andre bælgfrugter

En jordnød er egentlig ikke en nød, men en bælgfrugt. Derfor får nogle mennesker med jordnøddeallergi også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, fx lupin, grønne ærter, soja, limabønner, grønne bønner og linser.

Årsagen er, at proteinerne i fødevarerne ligner hinanden, og at kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer. Det kaldes en krydsreaktion. Studier tyder dog på, at det kun er få procent af jordnøddeallergikere, der reagerer. På baggrund af disse resultater er det langt fra nødvendigt på forhånd af udelukke disse fødevarer fra kosten.

En del af proteinerne i de krydsreagerende grøntsager, som peanutallergikere ikke tåler, kan ødelægges ved opvarmning. Det betyder fx at stort set alle tåler kogte ærter, men alligevel kan opleve svære reaktioner på friske bælgærter. Men har du svær jordnøddeallergi, bør du få undersøgt om du også reagerer på andre bælgfrugter.

Den eneste sikre måde at undersøge, om du som jordnøddeallergiker har reaktioner på andre bælgfrugter, vil være at foretage en provokation med fx ærter og bønner i samarbejde med lægen.

Forskel på nødder og jordnødder

Nødder og jordnødder har ikke nogen allergifremkaldende stoffer tilfælles. Om du også skal lade være med at spise nødder, afhænger altså af, om du har allergi over for nødder. Det bør undersøges hos lægen.

Pollenallergi

Hvis du har allergi over for birkepollen eller græspollen, kan du opleve krydsreaktioner med jordnødder.

Mærkning

Jordnødder er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Jordnødder kan være brugt som ingrediens i andre produkter. Derfor er det afgørende, at du læser varedeklarationer, hvis du skal undgå jordnødder. Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.

Det skal være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Fx skal der stå ”grøntsager (jordnødder)" eller "vegetabilsk protein (jordnød)".

Jordnøddeolie

Hvis produktet er raffineret, vil der normalt ikke være proteiner tilbage, og olien er da ikke et problem for folk med jordnøddeallergi. Koldpressede olier kan derimod indeholde proteinrester. Spørg din læge, hvordan du skal forholde dig.

Valg af mad ved allergi over for jordnødder

Morgenmadsprodukter
Nogle morgenmadsprodukter indeholder jordnødder eller spor af jordnødder på grund af utilsigtet sammenblanding på fabrikken.

Jordnøddesmør
Jordnødder findes i jordnøddesmør (peanut butter).

Middagsretter
Vær opmærksom på, at afrikanske, mexicanske og asiatiske retter ofte indeholder jordnødder.

Kager, desserter, slik, chokolade, snacks og is
Jordnødder kan findes i chokolade, konfekt, kager og slik. Saltede jordnødder serveres ofte på barer og caféer. Også chips og andre snacks kan indeholde jordnødder. Nødder som pynt på kager, wienerbrød og slik er ofte jordnødder, selvom de ligner fx hasselnødder.

Bland-selv-slik
Undgå at købe slik i løs vægt, da der er stor risiko for, at der kan være spor af jordnødder i disse produkter.

Andet
Jordnødder bruges nogle gange som drys på salater.

Sovs og dressing kan indeholde jordnøddesmør.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu