Viden om Allergi Skimmelsvampesporer

Udendørs skimmelsvampesporer

Sporerne fra nogle af de skimmelsvampe, som primært lever udendørs, kan være en årsag til allergi.

Publiceret 07/06 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Der er mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

Sporer fra skimmelsvampen Cladosporium udgør omkring 70 pct. af den samlede mængde. Men sporer fra slægterne Alternaria, Pencillium og Aspergillus er også almindelige. Desuden kan andre skimmelsvampe såsom Botrytis og Mucor også give høfebersymptomer.

Alternaria

Skimmelsvampen Alternaria er udbredt i hele verden og findes overalt i naturen. Der findes flere Alternaria arter og flere af dem snylter på enten levende eller dødt plantemateriale. I naturen gror de blandt andet på planter, frugter, grøntsager, råddent træ og i kompost og jord. Skimmelsvampekolonierne er sorte, olivensorte eller grå.

Cladosporium

Cladosporium er en skimmelsvamp, der også er udbredt over hele verden. Langt de fleste sporer i luften udendørs kommer fra denne slægt.

Der findes flere forskellige arter af Cladosporium, og de fleste arter inden for skimmelsvampen Cladosporium er typisk saprofytter – det vil sige rådsvampe – som vokser på døde plantedele. I nogle tilfælde kan svampen dog også vokse på levende plantemateriale.

De fleste sporer i luften stammer fra arten Cladosporium herbarum. I naturen gror denne art blandt andet på blade fra løvtræer, døde plantedele og i jord. Svampekolonierne er fra olivengrønne til olivenbrune.

Vind og vejr

Vejrforholdene spiller en stor rolle for skimmelsvampe. Skimmelsvampene har de bedste vækstbetingelser, når vejret er varmt og fugtigt. Til gengæld er det optimale rejsevejr for sporerne blæst og tørt vejr. Om vinteren overlever skimmelsvampene ved, at deres sporer gemmer sig for frosten i jorden.

Har du allergi overfor udendørs skimmelsvampesporer?

Skimmelsvampe kan give høfebersymptomer som:

  • Kløende, rindende øjne
  • Tilstoppet næse
  • Nysen
  • Hoste og åndenød, som kan være symptomer på astma

Din læge kan undersøge, om du har allergi over for de mest almindelige udendørs skimmelsvampe som er Altenaria og Cladosporium ved at lave en allergitest. Da der findes over 1.000 forskellige arter af skimmelsvampe, udelukker en negativ allergitest ikke, at dine symptomer skyldes sporer fra skimmelsvampe. Det er altid vigtigt at lægen forholder sig til både test og det samlede symptombillede, og stiller diagnosen ud fra disse.

De udendørs skimmelsvampesporer findes i luften i større eller mindre mængde hele året. I de perioder hvor de findes i store mængder, kan du følge niveauerne i Dagens Pollental.

Vær opmærksom på...

Samler du mos, gran og kogler til juledekorationer, og har du juletræ i stuen, så bringer du de udendørs skimmelsvampesporer med indenfor. Det kan være med til at give dig symptomer.

Nogle oplever, at det kan hjælpe, hvis juletræet skylles og stilles tørt et par dage inden det bringes indenfor. For andre kan det være nødvendigt at vælge et juletræ af plastik.

Læs mere om allergivnelige juleplanter her

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året