Viden om Allergi

Hvad er pollenallergi?

Har du høfeber på grund af pollenallergi, kan det være en stor hjælp at følge med i, hvornår det er sæson for de pollen, du reagerer på.

Publiceret 14/03 2022

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Har du løbende eller stoppet næse eller kløende, hævede øjne? Eller er din vejrtrækning påvirket af hoste og åndenød? Måske har du allergi over for pollen.

Astma-Allergi Danmark tilbyder forskellige services, så du altid kan holde dig opdateret på pollensæsonen.

Hvad er høfeber?

Høfeber viser sig som snue, nys, tilstoppet næse og røde, kløende øjne. Nogle oplever også rindende øjne og lysfølsomhed. Andre beskriver det som at være i en osteklokke. Du kan blive rigtig træt, uoplagt og meget generet af dine høfebersymptomer. Nogle beskriver det næsten, som om de har influenza, når høfeberen raser.

I daglig tale bruger vi mest udtrykket høfeber, men du kan også støde på ord som allergisk høfeber, allergisk snue, rhinokonjunktivitis, luftbåren allergi, allergisk konjunktivitis og allergisk rhinitis.

Det er vigtigt, at du bliver udredt, så du ved, hvad du ikke tåler. Det gøres ved at få taget en blodprøve (specifik IgE) og/eller hudpriktest hos lægen.

Læs mere om høfeber.

Høfeber og astma

30 procent af alle med høfeber har også astma, og 70 procent af alle med astma har også høfeber. Der er mange lighedspunkter mellem høfeber og astma, og nogle læger mener, at ligheden er så stor, at de to tilstande er udtryk for samme sygdom.

En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre partikler kommer helt ned til bronkierne, hvor de generer luftvejene og giver anledning til astma.

Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at mennesker med høfeber bør blive undersøgt for astma. Symptomerne på astma er blandt andet hoste, åndenød og pibende, hvæsende vejrtrækning. Oplever du dette, skal du altid kontakte lægen, så du kan blive udredt for astma og få den rette behandling.

Læs mere om astma.

Få styr på allergien med Astma-Allergi Danmarks pollenservices

Det er umuligt at undgå pollen fuldstændigt. Dog kan du gøre en hel del for at planlægge din hverdag og komme godt igennem sæsonen ved hjælp af Astma-Allergi Danmarks forskellige pollenservices.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu