Viden om Allergi

Pollenallergi

Har du høfeber på grund af pollenallergi, kan det være en stor hjælp at følge med i, hvornår det er sæson for de pollen, du reagerer på.

Publiceret 01/09 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Har du løbende næse, stoppet næse eller kløende, hævede øjne? Eller er din vejrtrækning påvirket med hoste og åndenød? Måske har du allergi over for pollen.

Astma-Allergi Danmark tilbyder forskellige services, så du altid kan holde dig opdateret på pollensæsonen.

Hvad er høfeber?

Høfeber viser sig som snue, nys, tilstoppet næse og røde og kløende øjne. Nogle oplever også rindende øjne og lysfølsomhed. Andre beskriver følelsen af at være i en osteklokke. Du kan blive rigtig træt, uoplagt og meget generet af dine høfebersymptomer. Nogle beskriver det næsten, som om de har influenza, når høfeberen raser.

I daglig tale bruger vi mest udtrykket høfeber, men du kan også støde på ord som allergisk høfeber, allergisk snue, rhinokonjunktivitis, luftbåren allergi, allergisk konjunktivitis eller allergisk rhinitis.

Det er vigtigt du bliver udredt og dermed ved, hvad du ikke tåler. Det kan gøres ved at tage en blodprøve (specifik IgE) og/eller en hudpriktest.

Læs mere om høfeber

Høfeber og astma

30% af alle med høfeber har også astma, og 70% af alle med astma har også høfeber. Der er mange lighedspunkter mellem høfeber og astma, og nogle læger mener, at ligheden er så stor, at de to tilstande er udtryk for den samme sygdom.

En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre partikler kommer helt ned i bronkierne, hvor de kan genere luftvejene og give anledning til astma.

Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at mennesker med høfeber bør blive undersøgt for astma. Symptomerne på astma er blandt andet hoste, åndenød og pibende, hvæsende vejrtrækning. Oplever du dette, skal du altid fortælle lægen om det, så du kan blive udredt for astma, så du kan få den rette behandling.

Læs mere om astma

Få styr på allergien med vores pollenservices

Det er umuligt fuldstændigt at undgå pollen. Dog kan du gøre en hel del for at planlægge din hverdag og komme godt igennem sæsonen ved at bruge Astma-Allergi Danmarks forskellige pollenservices.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året