Viden om Allergi Pollenallergi

Har du krydsreaktioner?

Hvis du har allergi over for én type pollen, kan du også reagere på andre pollentyper eller særlige fødevarer – det kaldes en krydsreaktion.

Publiceret 22/10 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Hvis du har pollenallergi, kan du både krydsreagere med andre pollentyper eller nogle typer fødevarer. Det er ikke alle med pollenallergi, som oplever krydsreaktioner.

Krydsreaktioner med andre pollentyper

Det er udbredt, at personer med allergi over for pollen fra træer, reagerer på pollen fra flere forskellige træer – oftest inden for den samme botaniske familie.

Årsagen er, at pollen fra træer i samme familie indeholder allergener, der ligner hinanden. Derfor kan kroppen ikke kende forskel på dem. Det gælder blandt andet for birkefamilien, hvor birk, el, hassel og avnbøg hører til, og for bøgefamilien med bøg, eg og kastanje. Det betyder, at du kan opleve, at dine symptomer optræder på tidspunkter, du ikke forventer.

Pollen fra disse planter kan være årsag til krydsreaktioner:

Krydsreaktioner med fødevarer

Hvis du har pollenallergi, er der risiko for, at du ikke kun reagerer på træer og græs, men også på visse typer af fødevarer. Din krop skelner nemlig ikke altid mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og bestemte typer af mad. Det er ikke alle med pollenallergi, som reagerer på fødevarer.

Når man reagerer på fødevarer, som krydsreagerer med pollen eller latex, er de almindeligste symptomer kløe og lettere hævelse på læberne, i munden og i svælget. Det kalder man også Oralt Allergi Syndrom. Nogle oplever også, at det klør helt ud i ørerne.

Mere sjældne er symptomer som nældefeber (udslæt og kløe), astma og mave-tarmbesvær. Nogle ganske få mennesker får eksem på hænderne, når de rører ved nogle af de fødevarer, som krydsreagerer med pollen eller latex.

For at se oversigten over krydsreaktioner skal du være medlem af foreningen.

Opret dig nu, og få adgang til alt indhold samt alle øvrige medlemsfordele.

Er du allerede medlem?
Log ind her