Fysisk aktivitet og astma
Sport, idræt og al fysisk aktivitet er sundt – også når du har astma. Du bør dog tage dine forholdsregler for at undgå anstrengelsesudløste astmaanfald, når du får pulsen op.
Har du astma kan du opnå bedre astmakontrol, hvis du er fysisk aktive.
Anstrengelsesudløst astma ses for eksempel i idrætstimerne, til sportsaktiviteter eller i forbindelse med andre former for fysisk aktivitet som f.eks. sex eller når man går på trapper.
Grundlæggende handler det om, at din astma skal være velbehandlet, og at du har den rette medicin parat, når du er fysisk aktiv. Derudover kan opvarmning i forbindelse med idræt og sport, reducere risikoen for at fremprovokere et astmaanfald.
Gode råd til fysisk aktivitet og idræt med astma
Astma-Allergi Danmark anbefaler, at du følger nedenstående råd, når du skal i gang med at være fysisk aktiv, dyrke sport og idræt med astma.
1. Sørg for at være velbehandlet
Sørg for at du har en behandlingsplan, som er lagt samarbejde med din læge.
Hvis du får astmasymptomer når du anstrenger dig, så skal lægen overveje, om din forebyggende astmamedicin skal justeres.
Drøft, om du kan have gavn af at tage anfaldsmedicin 10-15 minutter inden fysisk anstrengelse, så musklerne i luftvejene slapper af.
2. Hav mod til at prøve igen
Har du en dårlig oplevelse, skal du turde prøve igen. Hvis din astma er en psykisk hindring, og du for eksempel er nervøs for, om du vil få et anfald, kan det være en god idé at starte op sammen med en anden.
Gerne en, der kender til din astma, og som kan hjælpe dig, hvis du får symptomer.
3. Lad ikke en dårlig kondition slå dig ud
Acceptér, at du kan have en dårlig kondition ligesom alle andre. Lad det ikke slå dig ud. Det er sundt og vigtigt at dyrke sport, når du har astma.
4. Måske er intervalsport noget for dig
Vælg eventuelt en sportsgren, hvor du ikke er på hele tiden, fx
- Intervaltræning.
- Double frem for single.
- En holdsport, hvor du ikke er på hele tiden.
De hårdeste sportsgrene er:
- Roning
- Svømning
- Hurtigløb på skøjter
- Cykelløb
- Langrend
- Mellemdistanceløb
Disse sportsgrene kræver alle et stort vejrtrækningsarbejde og kan være en udfordring hvis du ønsker at dyrke sport på topplan. Mange kan sagtens dyrke disse sportsgrene på motionsplan.
Måske har sportsgrenen ingen betydning for dig.
5. Opvarmning og nedvarmning
Når du har astma, er det vigtigt at varme op og ned. Det vil være med til at reducere risikoen for anstrengelsesudløst astma.
6. Lad ikke høfeber stå i vejen
Har du også høfeber, ligesom 70 procent af alle andre med astma, skal du overveje, hvilken udendørs sportsgren du vælger – og måske tage særlige forholdsregler i pollensæsonen. Måske kan du løbe med solbriller på eller en pollenmaske. Men lad ikke astma og høfeber være en begrænsning. Det er vigtigt, at du også er velbehandlet for dine høfebersymptomer.
7. Det kan være EILO (Exercise-induced Laryngeal Obstruction)
Hvis dine vejrtrækningsproblemer bliver ved med at genere dig under fysisk anstrengelse, og din astmamedicin ikke hjælper dig, så bør du sammen med lægen overveje om der kan være andre årsager end astma til dine symptomer. Måske skal en speciallæge undersøge om der kan være tale om EILO.
Astmamedicin og dopingregler
Der kan være særlige restriktioner for visse astmapræparater, hvis du har astma og dyrker idræt på eliteniveau. Men lad ikke din astmabehandling sætte en begrænsning i forhold til at dyrke sport på eliteniveau uden at have undersøgt mulighederne.
Som eliteidrætsudøver bør du altid undersøge gældende regler for brug af astmamedicin i forbindelse med deltagelse i konkurrencer. Der er ofte mulighed for at søge dispensation hvis din medicin står på Dopinglisten. Dispensationen kaldes Therapeutic Use Exemption (TUE) og for at komme i betragtning til en TUE er der en række specifikke krav der skal være opfyldt, ligesom du skal levere dokumentation for din sygdom.
Hvis du anvender medicin der er opført på Dopinglisten, bør du derfor kontakte dit idrætsforbund for at høre om dit konkurrence-niveau kræver, at du søger dispensation, og i så fald hvor du skal ansøge om dette.
Anti Doping Danmark har nyeste viden på området, og det er også Anti Doping Danmark der varetager den medicinske dispensation TUE.
Husk, at du er altid selv ansvarlig for at kende til antidoping-reglerne.
Læs mere hos Anti Doping Danmark.
Læs mere om astmamedicin og doping hos Anti Doping Danmark