Metaller

Allergi overfor metaller er en af de hyppigste kontaktallergier i Danmark. Allergien kan vise sig som eksem. Du kan udvikle allergi over for de enkelte metaller, hvis du har langvarig hudkontakt med materialet.

Publiceret 03/09 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Allergi overfor metallet viser sig som eksem dér, hvor huden er blevet udsat for produktet.

Tal med din læge, hvis du har mistanke om allergi over for metaller. Lægen kan henvise dig til en hudlæge, som gennem en lappetest tester for flere forskellige metaller. På baggrund af resultatet af lappetesten og din øvrige sygdomshistorie, kan lægen stille en diagnose.

De metaller, som hyppigst er årsag til allergi, er:

Guld er et meget stabilt metal, der sjældent giver allergi. Dog kan guldsalte, som kan frigives fra guld under særlige omstændigheder, give allergi. Det er primært et problem ved guldkroner i tænderne.

Hvor findes metaller?

Metaller findes som bestanddele eller som urenheder i mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen. Du udsættes for metaller fra blanke metalgenstande, fx:

  • Smykker
  • Knapper, lynlåse og spænder
  • Mønter
  • Værktøj

Du udsættes også for metaller fra andre, mindre oplagte produkter, fx:

Hvad siger lovgivningen?

Lovgivning sætter grænser for anvendelsen af visse metaller i produkter som forventes at have langvarig hudkontakt samt grænser for, hvor store mængder metal, produkterne må frigive.

Selv ved kortvarig hudkontakt med nikkel og krom, kan der ophobes betydelige mængder af metal på huden. Det viser undersøgelser fra Videncenter for Allergi. Om denne ophobning har betydning, i forhold til udvikling af allergi, er fortsat uvist. Dog viser forskning, at kortvarig kontakt med nikkel kan give eksem hos personer, som i forvejen har nikkelallergi.

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu