Viden om Allergi

Allergi over for dyr

Allergi over for dyr er en almindelig allergi i Danmark. Det er typisk pelsdyr, man bliver allergisk overfor. Er man allergisk overfor dyr, skal man helst undgå kontakt med det dyr, man ikke kan tåle.

Publiceret 01/09 2021

Ca. 7 min. læsning

Del artikel

Allergi over for dyr kan give høfebersymptomer fra øjne og næse og kan også give astmasymptomer fra lungerne.

Man kan også opleve at huden reagerer ved fx berøring med dyrets pels eller spyt.

Her kan du læse mere om allergi over for pelsdyr og om fisk, padder, krybdyr og fugle.

Hvilke dyr giver allergi?

Nogle dyr giver oftere allergi, mens andre er mere sikre at anskaffe sig i forhold til et allergiperspektiv. Pelsdyr bruges ofte som en samlet betegnelse for allergi over for hund, kat og hest. Men du har ikke nødvendigvis allergi over for dem alle.

Når du bliver testet for allergi, bliver du testet for allergi over for de enkelte dyr hver for sig.

Det mest almindelige er at blive testet for hund, kat og hest. Men er der mistanke om allergi over for andre dyr, så kan det også lade sig gøre at teste for dem.

Husk at nævne for lægen, hvis du har mistanke til en konkret dyreart, fx kanin, marsvin eller laboratoriedyr som mus og rotte.

Disse dyr giver ofte allergi:

 • Ko
 • Kat
 • Mus
 • Hest
 • Hund
 • Kanin
 • Rotte
 • Marsvin
 • Hamster

Disse dyr giver sjældent allergi:

 • Fisk
 • Fugle
 • Padder
 • Krybdyr

Pelsdyr

Hvis du har allergi over for pelsdyr, kan du få symptomer som høfeber (fx tilstoppet næse, rindende næse, nys og kløe i øjnene) astma (fx hoste, pibende vejrtrækning, trykken for brystet) nældefeber eller anden hudreaktion.

Hvis du har allergi over for én dyreart, betyder det ikke nødvendigvis, at du også har allergi over for andre dyr. Men der er en øget risiko for, at du også udvikler allergi over for andre dyrearter med pels, især hvis du er i hyppig kontakt med dem.

Ikke nok at gøre rent

Grundig rengøring er desværre ikke nok til at fjerne det, du reagerer på, når du har allergi over for pelsdyr. Det er nemlig ikke dyrets pels, der er allergifremkaldende, men dets hudceller, spyt, blod, urin og afføring. De allergifremkaldende stoffer (allergener) er så mikroskopiske, at de bliver luftbårne, og hvirvler rundt i din bolig.

Hvis du har allergi over for et dyr, er der for mange personer kun én måde at undgå symptomer på, og det er at holde sig væk fra de allergifremkaldende stoffer fra dyret.

Nogle kan dog efter aftale med lægen tage medicin inden et besøgt i hjem med pelsdyr, og på den måde mindske allergisymptomerne.

Hvis du møder allergener fra pelsdyr hver dag, er der risiko for, at dine symptomer bliver værre, eller der kan komme flere symptomer til.

Der findes ikke allergi-sikre pelsdyr

Hvis du fx har allergi over for hund, har du normalt allergi over for alle hunderacer. Det samme gælder for andre pelsdyr. Der findes desværre ikke allergisikre pelsdyr. Der har været talt og skrevet meget om for eksempel hårløse katte og allergivenlige hunderacer, men dem er der også mange allergikere, som ikke kan tåle. De producerer både hudskæl, spyt, blod, urin og afføring, og kan derfor give allergi.

Læs mere om myter, dyr og allergi her.

Kan man forebygge allergi overfor pelsdyr?

Sundhedsstyrelsen har tidligere anbefalet, at allergidisponerede børn bør undgå daglig kontakt med pelsdyr det første leveår, for at forebygge allergi over for pelsdyr.

Forskning viser at det måske ikke helt forholder sig sådan, men man afventer yderligere forskning.

Fugle

Fugle giver sjældent allergi, men vær opmærksom på, at fugle støver meget, og støvet kan genere mennesker med følsomme luftveje. Hvis du er en af dem, bør du placere fugleburet i rum, som ikke er sove- eller børneværelse.

Fisk, padder og krybdyr

Fisk og padder giver sjældent anledning til allergi, men du kan udvikle allergi over for myggelarver, som nogle fisk får i foderet.

Det er muligt at have allergi over for krybdyr, men det forekommer sjældent.

Vær opmærksom på, at mennesker med allergi over for skimmelsvampe kan reagere på vækst af skimmelsvampe i sumpskildpadders akvarium.

Det vides ikke, om du kan udvikle allergi over for skimmelsvampe, hvis du har sumpskildpadder som kæledyr.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året