Kød

Allergi over for kød er sjældent, men forekommer.

Publiceret 26/04 2022

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

Det er sjældent, at mennesker har allergi over for kød. Men nogle med mælkeallergi reagerer på okse- og kalvekød, og enkelte med allergi over for æg får symptomer, når de spiser kyllinge- og hønsekød.

Alpha-gal

Man har for nylig opdaget allergenet alpha-gal, et kulhydrat, der både findes i en flåts mavetarmkanal og hos firbenede pattedyr.

Bliver du bidt af en flåt, kan dette alpha-gal blive overført til dig, og du kan danne antistoffer mod alpha-gal. Da kød fra pattedyr også indeholder alpha-gal, så kan personerne få en allergisk reaktion, når de spiser fx okse-, svine- og lammekød.

Har du allergi over for alpha-gal skal du holde en diæt uden kød fra ko, gris og lam.

Typiske symptomer ved allergi over for alpha-gal er nældefeber. Men mange får også hævelser i ansigt, mund og hals samt diarré. Halvdelen af patienterne har desuden oplevet allergisk shock.

Det særlige ved allergi over for alpha-gal er at den allergiske reaktion opstår to til syv timer efter indtagelse af kødet, hvor andre allergiske reaktioner på fødevarer som regel er en ”straks-reaktion”.

Diagnosen kan derfor være svær at stille. Både fordi kødallergikerne adskiller sig fra andre fødevareallergikere ved at reagere på et kulhydrat og ikke et protein. Og fordi mistanken ikke kommer da reaktionen kommer senere.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året