Kød

Det er sjældent, at mennesker har allergi over for kød. Kødallergi kan opstå efter bid fra flåter.

Publiceret 09/08 2023

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

flåt kødallergi alpha-gal

Alpha-gal

Allergenet alpha-gal, et kulhydrat, findes både i en flåts mavetarmkanal og hos firbenede pattedyr.

Bliver du bidt af en flåt, kan dette alpha-gal blive overført til dig, og du kan danne antistoffer mod alpha-gal. Da kød fra pattedyr også indeholder alpha-gal, så kan personerne med antistoffer mod alpha-gal få en allergisk reaktion, når de spiser for eksempel okse-, svine-, hjorte- og lammekød. 

Har du allergi over for alpha-gal skal du holde en diæt uden kød fra ko, gris, hjort og lam. I meget sjældne tilfælde kan der forekomme allergiske reaktioner ved indtag af komælk- og ost samt gelatine. Diæt bør altid aftales i samråd med lægen.

Typiske symptomer ved allergi over for alpha-gal er nældefeber, men mange får også hævelser i ansigt, mund og hals samt diarré. Halvdelen af patienterne har desuden oplevet allergisk shock, også kaldt anafylaksi.

Det særlige ved allergi over for alpha-gal er, at den allergiske reaktion opstår to til syv timer efter indtagelse af kødet, hvor andre allergiske reaktioner på fødevarer som regel er en ”straks-reaktion”.

Diagnosen kan derfor være svær at stille. Både fordi kødallergikerne adskiller sig fra andre fødevareallergikere ved at reagere på et kulhydrat og ikke et protein, og fordi reaktionen typisk kommer senere.

Nogle personer med mælkeallergi kan reagere på okse- og kalvekød, og enkelte personer med allergi over for æg får symptomer, når de spiser kyllinge- og hønsekød. 

 

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu