Viden om Høfeber Behandling af høfeber

Næsespray og -dråber

Symptomer i næsen kan behandles med forskellige typer næsespray og næsedråber. Der er forskel på effekt, virkningsmekanisme, bivirkninger og dosering.

Publiceret 01/06 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Næsespray, der indeholder antihistamin, virker godt på milde eller lejlighedsvise symptomer som fx kløe, nys og løbenæse.

Er din næse tilstoppet, eller har du svære eller vedvarende symptomer, kan en næsespray der indeholder binyrebarkhormon være løsningen. Det tager normalt flere dage at opnå fuld effekt af næsespray med binyrebarkhormon. Derfor skal du tage den dagligt i hele den periode, hvor du har behov for behandling.

Der findes også en næsespray, som kombinerer antihistamin og binyrebarkhormon.

Du finder en oversigt over allergimidler til brug i næsen her

Bivirkninger ved brug af næsespray

Lokalbehandling i næsen kan give irriterede næseslimhinder og en ufarlig næseblødning.

Hvis du hyppigt oplever at få næseblod, når du bruger næsespray, så spørg lægen om du bruger medicinen korrekt.

Sådan bruger du din næsespray korrekt

Behandling med saltvand

Skylning af næsen med isotonisk saltvand kan have en lindrende effekt på høfebersymptomer. Det virker ikke på den allergiske reaktion, men kan være en god hjælp sammen med den medicinske behandling.

Du kan købe isotonisk saltvand på apoteket i spray form eller du kan selv blande det og skylle med skylleflaske eller næsehorn. Isotonisk saltvand har en saltkoncentration præcis som kroppens egen, hvilket er 9 gram salt pr. liter vand.

Næsespray mod forkølelse

Næsespray mod forkølelse må kun benyttes i 7-10 dage. Denne type næsespray kan derfor ikke bruges ved allergisymptomer i næsen.

Midlerne kan give luft i næsen fx under en forkølelse, men hvis du bruger dem i længere tid, er der risiko for, at medicinen i sig selv giver høfeberlignende symptomer.

Allergimidler til brug i næsen

Næsespray med antihistamin
Næsespray med antikolinergika
Næsespray med binyrebarkhormon
Næsespray med antihistamin og binyrebarkhormon

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu