Allergi over for nødder

Undgå at spise de nødder, du ikke kan tåle og vær opmærksom på nødder i tilberedt mad og bagværk, hvis du har nøddeallergi.

Publiceret 07/06 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Ved allergi over for nødder er det vigtigt, at du undgår at spise de nødder, du ikke kan tåle.

At du reagerer på én slags nød, betyder ikke nødvendigvis, at du også reagerer på andre nødder. Ved allergi over for hasselnødder er det dog almindeligt også at reagere på andre trænødder som fx valnød.

Nogle nødder er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Det omfatter:

  • Mandel
  • Hasselnød
  • Valnød
  • Cashewnød
  • Pekannød
  • Paranød
  • Pistacienød
  • Queenslandnød (også kaldet macadamianød)

De fleste, der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Ved pollenallergi kan der nemlig være fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i nødder.

Ved birkepollenallergi er krydsreaktioner med hasselnødder meget almindeligt, men der ses også krydsreaktioner med blandt andet mandler, paranødder og valnødder.

Nogle tåler nødderne, når de er bagt, stegt eller kogt.

Andre frø og kerner

  • Sesam
    Sesam er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.
  • Pinjekerner
    Pinjekerner har tidligere været årsag til, at flere har oplevet både metallisk bismag og forbigående tab af smagssansen efter at have spist kernerne. Der er ikke tale om fødevareallergi. Man kalder fænomenet for ”pinjemund” og man mener, at denne smagsforstyrrelse kan relateres til visse pinjekernearter fra Kina (Pinus armandii og Pinus massoniana – også kendt som ”Chinese white pine” og Chinese red pine”), som er små og runde/trekantede. Fødevarestyrelsen vurderer, at disse pinjekerner ikke er egnet til menneskeføde, og derfor ikke lovligt kan sælges som fødevarer.

Valg af mad ved allergi over for nødder, frø og kerner

Her får du nogle gode råd om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle nødder. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren.

  • Morgenmadsprodukter
    Især mysli indeholder ofte nødder.
  • Brød
    Brød kan være tilsat nødder.
  • Pålæg
    Mortadella (italiensk pølse) kan indeholde pistacienødder. Der kan være brugt nødder som pynt på ost.
  • Middagsretter
    Vær opmærksom på, at mange retter fra udenlandske køkkener indeholder nødder. Det gælder fx ofte afrikanske, kinesiske, indonesiske, mexicanske, thailandske og vietnamesiske retter. Også vegetarretter kan indeholde nødder. Nødder bruges undertiden som drys på salater.
  • Kager, desserter, slik, chokolade og is
    Nødder kan findes i chokolade, konfekt, slik, kager og desserter. Marcipan er fremstillet af mandler. Nougat er lavet af hasselnødder. Nødder bruges ofte som pynt på is, kager og wienerbrød. Makroner og makronfyld kan indeholde marcipan og dermed mandler.

Kan indeholde spor af...

I nogle fødevarer kan der være små mængder af nødder, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med nødder under fremstillingsprocessen. Ofte er dette mærket med ”Kan indeholde spor af...”.

Bland-selv-slik

Undgå at købe slik i løsvægt, da der er stor risiko for at der kan være spor af nødder i disse produkter.

Diverse

Tahini er lavet af sesamfrø og anvendes fx i hummus samt kager og kiks.

Pesto indeholder meget ofte forskellige slags nødder, især hasselnødder og cashewnødder.

Spørgsmål om allergi?

Ring til vores rådgivning

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året