Viden om Allergi

Skimmelsvampesporer

Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs.

Publiceret 15/03 2022

Ca. 1 min. læsning

Del artikel

Hvad er skimmelsvampe?

Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs.

Skimmelsvampe består af lange, forgrenede tråde kaldet hyfer eller ”spiretråde”. Hyferne er sædvanligvis 2-10 µm tykke og danner tilsammen et helt net. Nettet hedder et mycelium, og når det bliver tilstrækkeligt stort, kan man se det med det blotte øje som for eksempel skimmel i badeværelset, på nedfaldne blade eller som mug på rugbrødet.

Skimmelsvampene bruger sporer til at formere sig, og deres sporer svarer til planternes frø, idet sporer kan give anledning til ny vækst af skimmelsvampe.

De fleste skimmelsvampesporer er mellem to og 20 µm store og har forskellige former og farver. Sporerne er særdeles specialiserede i at overleve og sprede sig. Udendørs frigøres sporerne fra skimmelsvampen og spredes med vinden over store afstande, ligesom pollen.

Til tider findes skimmelsvampesporerne i stort antal i luften, og da visse skimmelsvampesporer indeholder allergener, kan de give symptomer i form af høfeber eller astma.

Skimmelsvampe kan vokse både udendørs og indendørs

Skimmelsvampe kan vokse, hvor der er fugt og organisk materiale til stede. Skimmelsvampene er en meget stor familie, hvoraf mange gror i naturen, hvor de nedbryder organisk materiale, typisk døde plante- og dyredele.

Desværre kan skimmelsvampene også godt lide fugtige bygninger, og de kan derfor vokse i både boliger, på arbejdspladser og andre steder, hvor skimmelsvampesporerne spirer og danner nye skimmelsvampe.

Læs mere om udendørs skimmelsvampesporer.

Læs mere om indendørs skimmelsvampesporer.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu