Viden om Allergi

Latex

Latex hedder egentlig naturgummi-latex og er et naturmateriale, der udvindes af saften fra gummitræet Havea brasiliensis.

Publiceret 12/07 2021

Ca. 5 min. læsning

Del artikel

Latex bliver brugt i mange forskellige produkter, især inden for det medicinske område, fx er engangshandsker ofte fremstillet af latex.

Symptomer på allergi

Har du allergi og kommer i kontakt med latexprodukter, kan du reagere på to forskellige måder:

Røde øjne, snue og astma

Din krop danner antistoffer mod proteiner i latex. Du mærker det som høfeber, astma eller nældefeber.

Eksem

Alle produkter af latex er tilsat nogle særlige gummikemikalier. Dem kan du også blive allergisk overfor. Det viser sig som allergisk eksem.

Du kan også få irritativt eksem af at bruge engangshandsker. Du kan ikke selv se forskel på eksemtyperne, men lægen vil undersøge det.

Hvem får allergien?

Det er hyppig kontakt med latex, der giver allergien. Derfor er latexallergi mest almindeligt hos ansatte i sundhedssektoren, især sygeplejersker.

Børn med medfødte urinvejsinfektioner og medfødt rygmarvsbrok har også højere risiko for at få latexallergi, fordi de ofte bliver opereret og er i kontakt med latex i det medicinske udstyr.

Hos danskere generelt er latexallergi sjældent. Under 1 procent har det.

Blandt sundhedspersonale er der flere, der har latexallergi. Tallene svinger meget og ligger mellem 3-17 procent.

Allergi over for gummikemikalier er også sjældent. Der findes ikke præcise tal, men det anslås, at mellem 0,5-1 procent af danskerne har den type allergi. Hovedparten, nemlig ca. 80 procent, får allergi over for thiuram-forbindelser i latexproduktet. Andre kemiske stoffer kan også være årsag til reaktionen, fx karbamater eller benzothiazoler.

Mad kan give symptomer

Hvis du har latexallergi, kan det klø eller du kan hæve i munden, når du spiser

  • banan
  • avocado
  • kiwi
  • kartofler
  • papaya
  • figen
  • tomat
  • ægte kastanje

De fødevarer kan nemlig krydsreagere med latex, fordi de indeholder et protein, der ligner latexproteinet.

Stuebirk kan give symptomer
Hvis du har latexallergi, kan du opleve at få symptomer, hvis du kommer i nærheden af stuebirk.

Sådan får du diagnosen

Har du mistanke om, at du har allergi over for latex, skal du til din egen læge. Her – eller måske hos en specialist i allergi – skal du have lavet en priktest eller blodprøve. Prøverne vil sammen med dine symptomer fra hverdagen afsløre, om du har latexallergi.

Hvis undersøgelserne ikke giver et klart svar, kan du evt. få en hud- eller luftvejsprovokation. Her får du fx en latexhandske på den ene hånd og en anden type handske på den anden hånd for at afsløre, hvilken type eksem du har.

Har du mistanke om, at du har allergi over for de gummikemikalier, der er tilsat til latexprodukter, skal du til en hudlæge. Her skal du have lavet en lappetest, der afslører din allergi.

Behandling

Har du allergi over for latex, er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for latex. Latexallergi kan nemlig i sjældne tilfælde føre til allergisk shock.

Har du snue, røde øjne eller andre høfeber eller astma-symptomer, skal du gå til lægen og få en behandlingsplan.

Har du allergi over for gummikemikalier, behandler du først og fremmest ved at bruge handsker uden de stoffer samt i øvrigt at undgå kemikalierne.

Du skal dog være opmærksom på, at selv om du kun er allergisk over for thiuram-forbindelser, kan du også reagere på de andre kemiske forbindelser. Har du fået eksem, skal du behandle det med steroidcreme. Det kaldes også hormoncreme.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året