Viden om Høfeber

Behandling af høfeber

Hvis din høfeber skyldes allergi, er det vigtigste tiltag at undgå det du ikke kan tåle. Det kan ikke altid lade sig gøre, og derfor er der flere muligheder for medicinsk behandling, som er rettet mod både allergisk og ikke-allergisk høfeber.

Publiceret 02/09 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Vær velbehandlet

Det er vigtigt, at du er velbehandlet for din høfeber. En underbehandlet høfeber kan påvirke din hverdag i mange sammenhænge med nedsat livskvalitet til følge. Din lyst til at være aktiv og være social med andre mennesker kan være nedsat, ligesom din indlærings- og arbejdsevne kan påvirkes. En ubehandlet høfeber kan også give problemer med bihulebetændelse, mellemørebetændelse og træthed. Hvis du har astma samtidig med høfeber, vil symptomerne på astma oftest blive færre, når din høfeber er effektivt behandlet.

I første omgang er det vigtigt at du ved, hvad der giver dig symptomer, og at du forsøger at undgå de ting.

Læs mere om allergi her

Nogle ting kan være svære at undgå. Derfor er der hjælp at hente med medicin.

Lyt til vores podcast om høfeber:

Medicin

Til behandling af høfeber findes der præparater til lokal anvendelse i øjne og næse, og der findes tabletbehandling og injektioner. Du skal sammen med din læge finde frem til den behandling, der hjælper på netop dine symptomer og giver dig færrest bivirkninger.

Der findes følgende typer behandling af høfeber:

Har du også astma og mærker symptomer fra luftvejene? Så bør du tale med din læge, om der skal justeres på din astmabehandling.

De fleste mennesker med høfeber kan stort set undgå symptomer ved optimal behandling.

Før dagbog ved pollenallergi

Hvis du er – eller mistænker, at du er – allergisk over for pollen, er det en god idé at føre dagbog.

Hvis du fører dagbog over pollental, symptomer og medicinforbrug, kan du og din læge få et overblik over, hvor meget medicin du behøver at tage i forhold til pollenmængde og sæson.

Sørg for at have din medicin klar, når pollensæsonen starter.

Du kan nemt downloade Astma-Allergi Danmarks gratis pollenapp Dagens Pollental og benytte den indbyggede dagbogsfunktion.

Graviditet og amning med høfeber

Ammer du eller er du gravid?

Så bør du altid tale med din læge, inden du tager medicin mod høfeber.

Det gælder også, selvom medicinen er i håndkøb. Det kan lade sig gøre at behandle høfeber under graviditet og amning, men det vil altid være en individuel vurdering præcis, hvilken behandling der er tilrådelig.

Det kan være svært at finde ud af, hvilken medicin du kan bruge, når du er gravid eller ammer, fordi der næsten altid er modstridende oplysninger, når du tjekker indlægssedler, bøger eller på nettet. Tal med lægen om, hvilket produkt du kan bruge.

Din læge vil også vurdere, om det er din graviditet, der er årsag til dine symptomer. Det er nemlig almindeligt, at gravide kan hæve op i næsen, og derfor kan graviditet udløse høfebersymptomer i sig selv. Hvis det er tilfældet, vil lægen ikke behandle dine symptomer med høfebermedicin.

Behandling under graviditet og amning skal du altid først diskutere med din læge.

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu