Viden om Astma Behandling af astma

Bivirkninger ved astmamedicin

Når du tager astmamedicin, er der som ved al anden medicin en risiko for bivirkninger.

Publiceret 21/02 2022

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Som ved al anden medicin er der en risiko for at opleve bivirkninger, når du tager astmamedicin.
Det er vigtigt, at du får den rette dosis medicin. Du skal have nok medicin til at behandle dine symptomer og forebygge anfald – hverken mere eller mindre.

Tal altid med din læge om bivirkninger. Lægen kan afgøre, om dine symptomer er en bivirkning eller om symptomerne skyldes andre årsager.

Mulige bivirkninger ved astmamedicin

Mange oplever aldrig bivirkninger, når de tager astmamedicin, nogle får bivirkninger indimellem, og hos en lille gruppe fylder bivirkningerne fra medicinen mere i hverdagen.

Anfaldsmedicin

Den hyppigste bivirkning ved anfaldsmedicin/akutvirkende medicin mod astma er indre uro, herunder hjertebanken eller let rysten på hænderne. Det kan være ubehageligt, men er ufarligt, hvis du ellers er sund og rask. Mange oplever, at bivirkningerne aftager, efter at de har brugt medicinen et stykke tid.

Forebyggende medicin

Den hyppigste bivirkning ved forebyggende astmamedicin er svamp i munden. Det er derfor vigtigt, at du børster tænder eller skyller munden efter hver behandling for at forhindre en svampeinfektion.

Hvis du giver dit barn medicin med en spacer og maske, skal du også vaske området omkring munden og næsen, hvor masken har siddet.

Får du svamp i munden, bør du henvende dig til din læge, som for det meste vil give dig medicin til at nedkæmpe infektionen.

Du kan også opleve, at din stemme bliver hæs, når du bruger forebyggende astmamedicin. For nogle hjælper det at skifte præparat til en inhalator med et andet indholdsstof. For andre hjælper det at tage medicinen via en spacer. Og så er det godt, hvis du ved dit årlige astmatjek hos lægen også får tjekket din inhalationsteknik.

Sådan bruger du din pulverinhalator.

Sådan bruger du inhalationsspray uden åndingsbeholdere.

Hvis du er i behandling med store mængder forebyggende medicin i tabletform, er risikoen for bivirkninger større. Nogle oplever for eksempel hævelser i ansigtet, samt at huden bliver sart og skrøbelig.

Meld en bivirkning

Oplever du bivirkninger, som ikke er beskrevet i indlægssedlen? Så kan du melde dem på to måder: Kontakt egen læge, som vil indberette bivirkningen til Lægemiddelstyrelsen, eller kontakt selv Lægemiddelstyrelsen.

Sådan indberetter du selv en bivirkning til Lægemiddelstyrelsen.

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu