Viden om Atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem?

Atopisk eksem, også kaldet børneeksem, er en arvelig hudsygdom, som giver tør, kløende hud og perioder med eksem. Atopisk eksem rammer mest børn, men unge og voksne kan også have atopisk eksem.

Publiceret 14/03 2022

Ca. 5 min. læsning

Del artikel

Atopisk eksem har flere navne og kaldes for eksempel også børneeksem, atopisk dermatitis eller astmaeksem. Atopisk eksem rammer både børn, unge og voksne og alle oplever de samme symptomer og udfordringer i hverdagen.

Ved atopisk eksem mangler huden de naturlige fedtstoffer, der limer hudcellerne sammen. Fugten fra huden fordamper lettere, huden bliver tør og føles ru, og i perioder blusser den op med eksem.

Ved atopisk eksem er balancen i hudens immunsystem også lidt anderledes end hos andre med rask hud. Det betyder, at huden reagerer let på forskellige påvirkninger, og den er mere modtagelig for infektioner.

Antallet af børn med atopisk eksem i Danmark er steget kraftigt i 50 år, og forekomsten er nu stagneret. Omkring 20 procent af alle børn, der bliver født i Danmark i dag, udvikler atopisk eksem. I 1960 var tallet tre procent.

Halvdelen af de børn, der udvikler atopisk eksem, får sygdommen, inden de fylder et år, og 9 ud af 10 har fået sygdommen, inden de starter i skole. Mange af disse børn vil vokse fra sygdommen igen, inden de når puberteten. Men 10-15 procent har fortsat atopisk eksem som teenager og voksen, ligesom nogle vil opleve at få tilbagefald efter en symptomfri årrække. Mange oplever et tilbagefald i form af håndeksem.

Atopisk eksem er en kronisk sygdom, og forløbet er meget forskelligt fra person til person. Nogle har lange perioder med svært eksem, mens andre kun har korte perioder med let eksem.

Hos de fleste bliver eksemet værre om vinteren, hvor den tørre og kolde luft øger fordampningen fra huden. Den tørre hud kan øge risikoen for eksem, og der kan gå infektion i det angrebne område.

Der findes ikke en behandling, som kan helbrede atopisk eksem, men man kan forebygge udbrud ved at smøre huden med fugtighedscreme – gerne flere gange dagligt.

Hvis den forebyggende smøring med fugtighedscreme ikke kan holde udbrud af eksem helt væk, findes der også behandling ved udbrud.

Læs mere om den daglige behandling.

Læs mere om behandling ved udbrud.

Læs mere om kontakteksem.

Årsager til atopisk eksem

Både arv og miljø spiller en rolle for, at nogle udvikler atopisk eksem. De fleste med atopisk eksem har forældre eller søskende, der har eller har haft høfeber, astma eller atopisk eksem.

Arv

Et barn har 35 procent risiko for at få atopisk eksem, hvis den ene af forældrene har sygdommen. Har begge forældre atopisk eksem, har barnet 75 procent risiko for at udvikle atopisk eksem. Nogle mennesker er født med en arvelig genmutation, som bevirker, at de mangler filaggrin.

Andre ord for atopisk eksem:

  • Børneeksem

  • Atopisk dermatitis

  • Prurigo Besnier

  • Astmaeksem

  • Bøjefureeksem

  • Kløeeksem

Filaggrin er et protein, som findes i huden, og som er med til at sørge for en god hudbarriere. Mangel på filaggrin kan medføre tør hud og øger risikoen for eksem. Op mod 50 procent af dem med atopisk eksem mangler filaggrin i deres hud, hvilket betyder, at de skal passe ekstra godt på deres hudbarriere. Det betyder omvendt også, at halvdelen af dem med atopisk eksem har normalt filaggrin. Det vil sige, at man godt kan udvikle atopisk eksem, selvom man ikke har denne genmutation. Men dem, som har atopisk eksem og filaggrinmangel, har sværere ved at vokse fra eksemet.

Miljø

Forskere mener, at miljøet medvirker til den store stigning i antallet af børn med atopisk eksem. 

De har imidlertid ikke kendskab til alle de faktorer i vores omgivelser, der har betydning for udviklingen af atopisk eksem.

Men der er en tendens til, at flere børn udvikler atopisk eksem i lande med vestlig livsstil. Årsagen er sandsynligvis et samspil mellem arv og mange forskellige faktorer i omgivelserne. 

Allergi

Allergi er ikke årsag til atopisk eksem, men allergi kan forværre eller vedligeholde eksemet.

Allergi over for en bestemt fødevare viser sig ved, at eksemet blusser op, kort efter at du har spist den fødevare, som du ikke kan tåle. Husstøvmideallergi kan også forværre et eksem, og ved dyreallergi kan man også opleve, at huden reagerer ved for eksempel berøring med dyrets pels eller spyt.

Medlemskab for dig med atopisk eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med atopisk eksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu