Viden om Nældefeber

Behandling af nældefeber

Nældefeber forsvinder ofte af sig selv, og du behøver ikke behandling, hvis du ikke er generet. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt med medicinsk behandling.

Publiceret 21/02 2022

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Når du får nældefeber, hæver huden og bliver rød, fordi cellerne i huden frigiver stoffet histamin. I langt de fleste tilfælde hjælper det derfor at tage tabletter med antihistamin. Tal med lægen om behandlingen. Nogle gange er det nødvendigt at behandle med højere doser antihistamin end den dosis, man sædvanligvis bruger i forbindelse med eksempelvis høfeber.

I (meget) svære tilfælde af kronisk nældefeber, hvor der ikke er god nok effekt af antihistaminer, kan det være nødvendigt at behandle med biologisk medicin. Biologisk medicin gives som injektioner på visse sygehusafdelinger.

Din læge og hudlæge vurderer, hvilken behandling der er hensigtsmæssig for dig.

Hvad kan du selv gøre?

  • Undgå om muligt det, der udløser nældefeber.
  • Køl huden med for eksempel kolde omslag eller et køligt bad. Det kan nogle gange få nældefeberen til at falde til ro (medmindre det er kulde, der udløser din nældefeber).
  • Tag behageligt tøj på, som ikke sidder stramt eller kradser. Vær opmærksom på vaskemærker og syninger, som kan genere.
  • Brug eventuelt hudplejeprodukter, som kan lindre kløe.

Er nældefeber farligt?

Kun i yderst sjældne tilfælde er nældefeber farligt – selvom det kan være meget ubehageligt og se voldsomt ud.

Oplever du et voldsomt anfald af nældefeber med hævelser i ansigtet og omkring mund og svælg, skal du søge læge med det samme. Det kan for eksempel skyldes allergi over for insektstik, og så er det vigtigt at komme i behandling med det samme.

For en lille gruppe personer er hævelserne ekstra slemme. Her hæver både over- og underhud, og det går især ud over hænder, fødder, øjne og læber. Det kalder man for angioødem eller Quinkes ødem. Selvom det ser dramatisk ud, er der sjældent grund til bekymring.

I meget sjældne tilfælde er der tale om en særlig form for angioødem, som er arvelig. Personer i denne lille gruppe har øget risiko for farlige hævelser i svælget, og de skal være særligt opmærksomme. Dette kaldes også heriditært angioødem og skyldes mangel på et bestemt enzym (C1-esterase inhibitor).

Hvornår skal jeg søge læge?

Har du svære symptomer med hævelser i mund eller svælg, skal du søge læge, så du kan komme i behandling med det samme.

De svære symptomer er heldigvis sjældne. Langt de fleste har enkeltstående tilfælde med nældefeber på et begrænset område af kroppen, som forsvinder igen af sig selv. Her behøver du ikke kontakte lægen.

Hvis du bliver ved med at få nældefeber, og det er generende for dig, kan du kontakte din læge, som vil forsøge at hjælpe dig med at finde årsagen og en effektiv behandling. Nogle gange kræver det henvisning til en hudlæge.

Der er gode muligheder for behandling af kronisk nældefeber, både for børn og voksne, og målet med behandlingen er at du både er fri for nælder, fri for kløe og kan leve et liv uden gener og begrænsninger på grund af din nældefeber.

Medlemskab for dig med nældefeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med nældefeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu