Viden om Allergi Sjældne allergier

Kæresteallergi

Meget sjældent er der personer, der oplever at reagere allergisk på grund af tæt samvær med kæresten eller ægtefællen. Dem, som rammes af kæresteallergi, har ofte en allergisk lidelse i forvejen.

Publiceret 16/08 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Hvordan viser allergien sig?

Ved kæresteallergi er det ikke alt ved selve personen, som giver allergi. Det, der kan udløse reaktionen, er kontakt med kærestens sved, spyt, hår eller sæd.

Den allergiske reaktion kan vise sig på forskellig vis, og ikke alle symptomer behøver være til stede. Symptomerne viser sig, når du er i nær kontakt med den person, du har udviklet allergi over for, og symptomerne vil være fraværende, når I ikke er sammen. Symptomer kan eksempelvis være:

  • Røde kløende øjne, evt med hævelser
  • Nældefeber på huden
  • Opblussen i atopisk eksem

For nogle betyder det, at der sker opblussen af eksem rundt om munden eller udbrud af nældefeber, når man kysser kæresten. Eller der kommer reaktion over hele kroppen, når man ligger tæt i sengen. Nogle oplever også at vågne op med røde hævede øjne efter at have tilbragt en nat sammen med kæresten.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved at sammenholde din sygehistorie, symptomer og en allergitest. Det er muligt at lave allergitest, hvor lægen udfører en priktest med sved-, spyt-, hår- og sædprøver fra din kæreste. Det er en specialistopgave, og har du mistanke om, at du reagerer på din kæreste, skal du tale med din praktiserende læge med henblik på en henvisning til speciallæge.

Årsager og hvad kan du selv gøre

Det har vist sig, at der kan være tale om allergi over for en særlig hudsvamp, som netop din kæreste bærer på kroppen. Heldigvis kan de allergiske reaktioner mindskes eller helt forsvinde, hvis denne svamp holdes nede med svampemidler. Tal derfor med lægen om denne mulighed, så I sammen kan lægge en plan for behandling.

Sædallergi

En særlig form for kæresteallergi, som primært er beskrevet hos kvinder, viser sig som allergi over for mandens sæd. Allergien hedder Seminal plasma hypersensitivity på fagsprog.

Symptomerne viser sig som rødme, hævelse, kløe, smerter og brændende fornemmelse omkring kvindens kønsorganer efter seksuelt samvær. For nogle kan hele kroppen påvirkes med nældefeber, vejtrækningsbesvær og i værste fald anafylaksi.

Symptomerne kan opstå 10-30 minutter efter hudkontakten med mandens sæd og for halvdelen af dem, som får allergien, viser den sig ved første samleje.

Allergien skyldes formentlig proteinstoffer i sædvæsken. Behandlingen er, at du helt skal undgå kontakt med mandens sæd ved brug af kondom. Der er ikke set sammenhæng mellem infertilitet og sædallergi, og det er fortsat muligt at få børn trods sædallergi.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu