Viden om Allergi Sjældne allergier

Allergisk spiserørsbetændelse

Allergisk spiserørsbetændelse kaldes på fagsprog for eosinofil øsofagitis. Eosinofil fordi der er øget forekomst af eosinofile hvide blodceller i spiserørets slimhindeceller, hvilket man ser ved allergiske tilstande, og Øsofagitis som betyder betændelse i spiserøret.

Publiceret 16/08 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Symptomer

Tilstanden rammer først og fremmest børn, men kan dog også ses hos voksne.

Det primære symptom er synkebesvær, og følelsen af at maden klumper sig sammen i halsen. Nogle har en brændende fornemmelse i brystet og smerter når de synker.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kan være vanskelig at stille. Det skyldes, at eosinofil øsofagitis er forholdsvis sjælden og dermed lettere bliver overset.

Man kan undersøge forekomsten af eosinofile hvide blodceller i en blodprøve og hos ca. 1/3 vil man kunne se forhøjede værdier. Halvdelen som har allergisk spiserørsbetændelse, har også en positiv test for allergiantistoffer (IgE). Det betyder altså at det ikke vil være alle, hvor man kan påvise positiv test i en blodprøve.

Ud over blodprøver, vil man ofte udføre en kikkertundersøgelse (gastroskopi), hvor lægen fører et videokamera ned gennem spiserøret. De fleste mennesker med eosinofil øsofagitis vil have:

  • Indsnævringer i spiserøret
  • "Ringe" i slimhinden
  • Forandringer i spiserørets slimhinde

Der bliver taget prøver fra vævet i spiserøret ved undersøgelsen. Når prøverne er undersøgt, kan man som regel stille den endelige diagnose.

Har du mistanke om at du lider af allergisk spiserørbetændelse, skal du tale med din læge, som har mulighed for at henvise dig til en mave-tarm-specialist, som kan stå for udredningen.

Hvad er årsagen til allergisk spiserørbetændelse?

Det er ikke altid at man finder årsagen til lidelsen. Nogle har også en fødevareallergi, børneeksem eller høfeber.

Behandling

Hvis årsagen er fødevareallergi, skal man undgå den pågældende fødevare. Ofte vil man udelukke den mistænkte fødevare i en 6-ugers periode, og hvis det bedrer symptomerne, anbefales det at holde sig helt fra den pågældende fødevare.

Man kan forsøge at behandle med lokalvirkende binyrebarkhormon, ved at indtage forebyggende astmamedicin som pulver. Pulveret suges ind og synkes, i stedet for at inhaleres ned i lungerne.

Mange vil også blive behandlet med medicin mod for meget mavesyre, de såkaldte syrepumpehæmmere.

Eosinofil øsofagitis er ikke en farlig tilstand, men den kan være voldsom generende, og bevirke at det kan være svært at spise normalt.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu