Viden om Allergi Sjældne allergier

Fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi

Fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi, også kaldet løberchok, er en sjælden form for fødevareallergi.

Publiceret 16/08 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Alle fødevarer, men i særlig grad hvede, kan i forbindelse med anstrengelse udløse denne sjældne allergiske reaktion.

Allergien viser sig på en måde hvor personer der normalt sagtens kan tåle at spise fx hvede og sagtens tåler at dyrke motion, får en kraftig allergisk reaktion, hvis de to ting kombineres.

Symptomerne kan være:

  • Nældefeber over hele kroppen
  • Hævelser, særligt i ansigtet
  • Mavesmerter, kvalme og opkastning
  • Astma eller tillukning af luftvejene
  • Blodtryksfald og besvimelse
  • I meget sjældne tilfælde hjertestop

Symptomerne viser sig typisk indenfor de første 30 minutter efter påbegyndt anstrengelse, og kan komme i varierende grad og alvorlighed.

Læs mere om anafylaksi her.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles på baggrund af symptomer, sygehistorie og test. Ofte udføres der hudpriktest og/eller blodprøve hvor der undersøges for positiv reaktion for den mistænkte fødevare. Herudover kan der udføres provokationstest med den mistænkte fødevare, hvor patienten indtager den mistænkte fødevare hvorefter patienten skal anstrenge sig fysisk, således at kombinationen af fødevare og motion genskabes. Dette kan potentielt medføre kraftig allergisk reaktion, og skal altid udføres på sygehuset hvor der er akutberedskab og personale med erfaring i behandling af anafylaksi.

Læs mere om fødevareallergidiagnose her.

Hvordan skal du forholde dig fremover?

Hvis lægen stiller diagnosen fødevareudløst anstrengelsesanafylaksi, vil du formentlig blive vejledt i at afholde dig fra den fødevare som er årsag til reaktionen i 4 timer før og efter du dyrker motion. Nogle får også udleveret en adrenalinpen, som de skal bære på sig i forbindelse med anstrengelse.

Læs mere om behandling af anafylaksi her.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu