Viden om Allergi Sjældne allergier

Aluminiumsallergi

Aluminium er et metallisk grundstof som findes naturligt i vores jordbund. Allergi overfor aluminium viser sig på en anden måde sammenlignet med allergi overfor andre metaller, som fx nikkel, hvor allergi opstår som følge af langvarig hudkontakt.

Publiceret 16/08 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Allergi over for aluminium ses oftest hos børn, og skyldes som regel vaccination med vacciner der indeholder aluminium som hjælpestof. Aluminium anvendes i flere vacciner for at vaccinen bedre kan stimulere immunsystemet og give en bedre beskyttelse.

Læs mere om metaller her.

Aluminiumsallergi som er opstået på grund af vaccination, viser sig oftest som en knude i underhuden på det sted hvor vaccinen er givet. Hvis man er vaccineret flere steder, kan der komme flere knuder. Knuderne kaldes granulomer.

Ca. 1 % af alle vaccinerede børn udvikler aluminiumsallergi og allergien viser sig i langt de fleste tilfælde på grund af vacciner som indgår i børnevaccinationsprogrammet.

De fleste børn som udvikler vaccinationsgranulom, udvikler også kontaktallergi overfor aluminium.

Hvilke symptomer viser sig?

Granulomerne giver ofte intens kløe, og der kan komme øget hårvækst, fortykket hud og pigmentforandringer i huden, der hvor granulomet ligger i underhuden. Symptomerne er oftest værst i starten og bliver mindre og mindre udtalt med tiden.

Granulomet kan være til stede i meget lang tid, men kan forsvinde igen. For nogle vil det   først være efter flere år.

Granulomer er ikke farlige, og der er ikke set alvorlige allergiske reaktioner hos personer som har et granulom og efterfølgende er blevet vaccineret med en vaccine som indeholder aluminium.

Nogle personer med aluminiumsallergi vil reagere med udslæt på kosmetiske produkter som indeholder aluminium, fx antiperspirante deodoranter og solcremer.

Aluminium findes blandt andet i disse vacciner:

 • Difteri, stivkrampe og kighoste (både alene og i kombination) 
 • HPV
 • Pneumokok
 • Leverbetændelse A og B (visse vacciner)
 • TBE
 • Meningitis C
 • Allergen immunterapi (allergivaccination)

Der kan være andre vacciner der indeholder aluminium, så tal eventuelt med lægen inden vaccination. Dog tilrådes det stadig at lade sig vaccinere, selvom du eller dit barn har udviklet et aluminiumsgranulom. Det anbefales at give vacciner med aluminium dybt i muskulaturen for at undgå aluminiumsallergi, dog ikke allergivaccination, som skal gives i underhuden.

Aluminium kan blandt andet findes i følgende produkter:

 • Solcreme
 • Deodoranter
 • Make-up
 • Metalgenstande som fx knapper, spænder, køkkengrej og gryder
 • Visse typer mavesårsmedicin

Det er langt fra alle som reagerer på ovenstående ting, og du skal kun undgå disse, hvis du oplever eksem eller udslæt.

Der kan også forekomme aluminium i visse tatoveringsfarver.

Aluminium i fødevarer

Mange fødevarer har et naturligt indhold af aluminium, men ofte i et meget lavt indhold som sjældent har en betydning for allergien.

Aluminium i fødevarer er dog anledning til mange bekymringer hos forældre til børn med vaccinationsgranulomer, og det medfører at mange undgår fødevarer med naturligt indhold af aluminium, ligesom de også undgår køkkengrej af aluminium og aluminiumsindpakket mad.

Nogle fødevarer opbevares eller sælges i aluminiumsholdig emballage, og mange gryder og andet køkkengrej er lavet af aluminium. Om det har en betydning for allergien, er endnu ikke videnskabeligt bevist, men der pågår forskning for at afdække spørgsmålet.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ud fra symptomerne og en lappetest, som hudlægen kan udføre. Læs mere om lappetest her.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu