Viden om Hvordan behandler jeg min pollenallergi?

Sådan bliver du velbehandlet

Skal du spraye? Dryppe? Tage piller? Bliv klogere på, hvordan du bedst kan behandle din pollenallergi – og på sigt måske helt slippe for symptomer.

”Åh nej, ikke igen…”

Du havde måske glemt alt om den, men nu er den tilbage. Pollensæsonen. Igen. Som den er hvert år.

Dine øjne klør, din næse løber, og dit hoved er træt og tungt. Frem med øjendråber, næsespray, antihistamintabletter og så videre og så videre. Hvad end, der kan gøre det her hverdagshelvede nogenlunde udholdeligt.

Måske er du typen, der, som beskrevet ovenfor, lever i lykkelig fornægtelse 8-10 måneder hvert år for så at blive ramt af et regulært godstog af snot og svie cirka midt i april.

Eller måske er du den velforberedte type, der starter behandlingen op, uger før Astma-Allergi Danmarks flittige pollentællere overhovedet har spottet skyggen af det første pollenkorn.

Uanset hvad har du formentlig ét altoverskyggende ønske i disse dage: At få allergien ned med nakken.

Og det vil vi i Astma-Allergi Danmark selvfølgelig gerne hjælpe dig med. Så læs med herunder, hvor vi giver dig de bedste tips til, hvordan du bliver velbehandlet for din pollenallergi.

Men først…

symptomer pollenallergiHvilke symptomer har du?

Nogle af de mest udbredte symptomer på pollenallergi, og allergi i al almindelighed, er snue, nysen og kløende, røde øjne. Føler du dig træt og influenzaramt er det heller ikke usædvanligt.

Nogle mærker også en irriterende kløe i mund og svælg, når der er pollen i luften. Det er dog ikke nødvendigvis pollen, der er synderen her. Måske har du fået en såkaldt krydsreaktion, som er, når du spiser bestemte bær, frugter, nødder eller grøntsager der trigger din pollenallergi.

Læs mere om krydsreaktioner her

Allergisymptomer som dem, vi nævner herover, kaldes over en bred kam for høfeber. Og det er den slags symptomer, de fleste med pollenallergi har problemer med. Dog er nogle også plaget af astmasymptomer som vejrtrækningsbesvær, hoste, trykken for brystet og pibende eller hvæsende vejrtrækning.

I artiklen her kigger vi først og fremmest på behandling af høfeber. Leder du efter information om behandling af astmasymptomer, skal du klikke her, og er du interesseret i at læse om, hvorfor pollenallergi kan give astmasymptomer, så klik her.

Pollenportalen

Stor guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen

Skal jeg behandle der, hvor problemet er, eller skal jeg tage piller?behandling pollenallergi

Måske synes du, at næsespray og øjendråber er helvede på jord. Men du bør altid starte med at behandle dine symptomer lokalt. Så er dine øjne røde og kløende, giv dem et par dryp med øjendråber, og er din næse helt stoppet til eller løber derudaf, så giv den en tur med næsesprayen der er beregnet til allergi – ikke den til forkølelse. Forkølelsessprayen kan faktisk give høfeber-symptomer i sig selv.

Har du svære eller vedvarende symptomer i næsen, kan en næsespray der indeholder binyrebarkhormon være løsningen. Det tager normalt flere dage at opnå fuld effekt af næsespray med binyrebarkhormon, så derfor skal du tage den dagligt i hele den periode, hvor du har behov for behandling. Få lægen, sygeplejersken eller apoteket til at vise dig, hvordan du skal brugen næsesprayen, så du får mest effekt af medicinen.

Antihistamintabletter – eller blot antihistaminer, som mange kalder dem – bør være et supplement til lokalbehandlingen af øjne og næse.  

Der findes også en næsespray, som kombinerer antihistamin og binyrebarkhormon, hvilket kan give en bedre effekt for nogle.

Læs mere øjendråber, næsespray og antihistamintabletter her

Hvad med en vaccination?

Ved nogle typer af allergi, blandt andet allergi over for græspollen og birkepollen, kan man tilføre kroppen små mængder af det, der udløser allergien, og på den måde øge immunsystemets tolerance. Med andre ord: Du kan godt blive vaccineret. Men det er en længere affære, som ikke giver lindring nu og her. Og processen kaldes i øvrigt for immunterapi.

Ved immunterapi er der ikke 100 procents garanti for lindring. Mange oplever dog færre eller ingen symptomer oven på behandlingen.

Immunterapien foregår enten med indsprøjtninger eller en smeltetablet, du skal ligge under tungen. Med indsprøjtninger tager behandlingen 3-5 år, og du skal i begyndelsen stikkes en gang om ugen. Senere bliver det med seks-otte ugers mellemrum. For tablettens vedkommende skal du tage den hver dag. Og det skal du altså gøre hele året i tre år.

Om du vælger den ene eller anden allergivaccination, skal du dog ikke nødvendigvis vente på effekten i årevis. Starter du din behandling senest 16 uger før den forventede start på pollensæsonen, kan du forvente en effekt på symptomerne allerede i første sæson af behandlingen.

Snak altid med din læge om, hvilken behandling der er bedst for dig. Og virker første plan ikke, så skal du vende tilbage til lægen, og dermed give behandlingen et nyt forsøg med andre præparater.

Læs mere om immunterapi her

dagbog allergiAlternativ behandling?

Du skal ikke have det sorte bælte i Google-søgning for at finde de første mange bud på alternativ behandling af allergi. Ej heller for at finde stakkevis af lovprisninger af netop den type behandling og garantier for, at den virker bedre end alle de andre.

Fælles for den type behandlinger, som bliver tilbudt uden for det etablerede sundhedsvæsen og derfor hører under kategorien ”alternative”, er dog, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for deres effekt på allergi. Men måske kommer dokumentationen en dag. Der forskes meget i alternativ behandling, og vi følger naturligvis med i forskningen.

På nuværende tidspunkt kan vi dog kun opfordre til, at du følger nedenstående råd, hvis du overvejer alternativ behandling:

Supplér i stedet for at erstatte
Alternativ behandling bør kun være et supplement, da den ikke kan erstatte den medicin, din læge har ordineret.

Tal med din læge
Nogle former for naturmedicin kan påvirke traditionel medicin, og visse midler kan for eksempel indeholde pollen. Tal derfor behandlingen igennem med din læge, før du indleder den.

Stil krav til din behandler
Markedet for alternativ behandling er broget. Gør dig klart, hvilke kriterier du vælger ud fra, inden du beslutter dig for en bestemt alternativ behandler. Har du krav til uddannelse? Referencer? Type?

Stil krav til din behandling
Spørg dig selv, hvad dit mål for behandlingen er. Er det helbredelse? Færre symptomer? Mere energi? Forhold dig til, om dine forventninger er realistiske. 

Beslut, hvor lang tid du vil bruge
Gør op med dig selv, hvor mange behandlinger du er indstillet på at gå til.

Gør op, hvad behandlingen må koste
Prisen for alternativ behandling er meget forskellig. Overvej, hvad du synes er rimeligt at betale, og om du mener, at det er pengene værd.

 

Download pollenappenRengøringshandsker

Har du allergi over for pollen, er Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental en god hjælp at have i lommen gennem forårs-og sommersæsonen.

På appen kan du følge med i de daglige pollenmålinger. Du får også 5-døgnsprognoser, så du kan tilrettelægge din behandling derefter – så er du bedst muligt klar til at varetage dit job på trods af pollenallergi.

Hent appen her