Viden om Hvordan behandler jeg min pollenallergi?

Får du høfeber eller astma af din allergi?

Pollensæsonen er i gang. Symptomer som snue, kløende øjne og træthed er du vant til. Men nu går du pludselig også og hoster og har problemer med vejrtrækningen.

Har du fanget en forkølelse, eller kan det være astma? Her er, hvad du kan gøre ved de nye symptomer.

Sådan plejer det altså ikke at føles…
snot høfeber

Hvis du læser med her, er det formentlig fordi du, eller nogen du kender, har oplevet nye symptomer i pollensæsonen, som du normalt ikke forbinder med allergi. Du har måske fået en irriterende hoste, du føler en trykken for brystet, eller din vejrtrækning er blevet svær og pibende. Og det kan faktisk være astma, du mærker. Eller pollenrelateret astma, som vi også kan kalde det.

Som om det ikke var nok med høfebersymptomer som snue, kløe og træthed, skal du altså nu også forholde dig til nye symptomer, som måske er astma. Op ad bakke og enormt frustrerende, for at sige det mildt. Men da behandlingen ikke er den samme for høfeber og astma, er der god grund til at sætte dig godt ind i dine nye symptomer. Så lad os komme i gang.

Læs vores tips til en allergifri arbejdsdag

Hvordan hænger høfeber og astma sammen?
hoste astma høfeber

Du ved sikkert, at pollenallergi og en række andre allergier giver det, der kaldes høfeber. At høfeber og astma ofte følges hånd i hånd, er dog et ukendt fænomen for mange. Men faktisk har cirka 30 procent af alle med høfeber astma, og hele 70 procent af alle med astma har også høfeber. Hvorfor det ikke er omvendt, 100 procent eller fifty-fifty, står hen i det uvisse, men faktum er, at høfeber og astma er meget tæt forbundet. Nogle læger mener endda, at ligheden er så stor, at de to tilstande er udtryk for den samme sygdom, der blot kommer forskelligt til udtryk i de øvre luftveje og de nedre luftveje.

Den præcise sammenhæng arbejder lægevidenskaben stadig på at blive klogere på, og der er mange mulige forklaringer i spil: En kan være, at slimhinderne i vores næse og lunger ligner hinanden. Et andet bud på en forklaring er, at der ved en allergisk reaktion, på eksempelvis pollen, frigives histamin i kroppen, som kan medføre inflammation i lungerne. En tredje forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at pollen og andre partikler nemmere kommer helt ned til bronkierne, hvor de generer luftvejene og giver anledning til astma.

Læs mere om, hvad pollenallergi er

Pollenportalen

Stor guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen

Få den rette hjælp
læge hjælp høfeber astma

Som nævnt er behandlingen ikke den samme for høfeber og astma. Så den medicin, du bruger til at holde styr på dine symptomer i øjne og næse, har ikke effekt på din hoste eller dit vejrtrækningsbesvær. Hvis du ved, at du har pollenallergi med høfeber-symptomer, er det derfor en god ide at være opmærksom på, om du oplever symptomer, som er forbundet med astma. Det samme gælder, hvis du ved, at du har astma – hold øje med, om du får høfebersymptomer. Ved at behandle dine høfebersymptomer kan du nemlig opnå en bedre astmakontrol.

Hvis du oplever symptomer, som kan være forbundet med astma, bør du altid tale med din læge. Lægen kan nemlig hjælpe med at fastslå, om symptomerne skyldes astma, og sikre, at du får den rette behandling. Hvis du får konstateret astma, kan lægen også vejlede dig om sygdommen og udskrive inhalationsmedicin, der kan forebygge og behandle symptomerne. Med den rette behandling, kan du bevare en god lungefunktion og mærke færre begrænsninger i hverdagen.

Klør det, når du spiser frugt, grønt og bær i pollensæsonen? Læs om krydsreaktioner her

Find vej i symptom-junglen

Når du har pollenallergi, kan du opleve mange forskellige symptomer. Vi kan dele dem op i to kategorier: Symptomer i de øvre luftveje kendes som høfeber, og du mærker dem i din næse, dit svælg og dine øjne. Symptomer i de nedre luftveje kaldes for astmasymptomer, og de påvirker først og fremmest din vejrtrækning. Du skal dog tænke på dine luftveje som ét samlet system, hvor symptomer i de øvre luftveje kan have indflydelse på de nedre luftveje og vice versa.

Her er et overblik over de mest hyppige symptomer i de øvre og de nedre luftveje:

Høfebersymptomer (øvre luftveje):

  • Røde, kløende og rindende øjne
  • Løbende næse
  • Stoppet næse
  • Kløende næse og nys

Astmasymptomer (nedre luftveje):

  • Hoste
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Trykken for brystet
  • Følelsen af dårlig form ved fysisk aktivitet
  • Du bliver let stakåndet

Læs mere om astma her