Viden om Astma Hverdagen med astma

Astma 3 steder i livet

Der er ingen tvivl om, at astma kan være en udfordrende makker at leve med. Derfor er det så vigtigt, at vi deler oplevelser og erfaringer med hinanden. Det giver indsigt, nyt perspektiv og gode idéer at spejle sig i andres liv med astmaen.

Publiceret 27/06 2022

Ca. 8 min. læsning

Del artikel

Alfred med astma
Foto: Privat

Astma-Allergi Danmark låner her mikrofonen til tre mennesker med astma. De er helt forskellige steder i livet. Og alligevel har de så meget tilfælles.

Fortæl alle, at du har astma

Alfred og mor

Navn: Alfred Prehn-Jacobsen (og mor Louisa Prehn-Jacobsen)
Alder: 13 år
Beskæftigelse: Går i 6. klasse
Astma siden: Alfred har haft astma det meste af livet

Hvordan blev din astma opdaget?

Mor: - De første to år af Alfreds liv røg han ind og ud af sygehuset med lungebetændelser. Men det var først, da Alfred begyndte i skole, at han fik diagnosen. Lærerne gjorde os opmærksomme på, at Alfred havde svært
ved at koncentrere sig, når han kom ind i klassen efter at have været ude at løbe i frikvartererne. Han blev kortluntet og irritabel. Herhjemme oplevede vi, at Alfred kunne hoppe glad på trampolin med sin søster for så pludselig at vende på en tallerken og blive sur. Alfreds far har astma, så derfor fik vi iværksat en grundig astmaundersøgelse, hvor Alfred også blev udredt for anstrengelsesastma. Det viste sig, at Alfreds  lungefunktion faldt markant, når han anstrengte sig. Så der lå forklaringen.

Hvilke symptomer på astma har du?

Alfred: - Hvis jeg har løbet meget til håndbold og har glemt at tage min spray inden, så stikker det nede i  lungerne, og det bliver tungt at trække vejret. Jeg bliver også meget træt. Men jeg bliver ikke vred mere, efter at jeg har fået astmamedicinen.

For at læse denne artikel skal du være medlem af foreningen.

Opret dig nu, og få adgang til alt indhold samt alle øvrige medlemsfordele.

Er du allerede medlem?
Log ind her