Nyheder

Nu skal luftkvaliteten i EU leve op til WHO’s anbefalinger

Et flertal i EU-Parlamentet har sagt ja til strammere krav til luftkvaliteten. Resultatet vækker glæde i Astma-Allergi Danmark, der aktivt har arbejdet for, at forslaget skulle gå igennem.

Publiceret 18/09 2023

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

luftforurening EU Danmark
Foto: Shutterstock

I denne uge stemte et snævert flertal i Europa-Parlamentet ja til strengere regler for luftkvaliteten i EU. Det kan betyde en reducering af luftforureningen i Danmark, hvilket er til gavn personer med luftvejslidelser som astma og særligt udsatte grupper som børn, ældre og personer med kroniske sygdomme.

Desuden vil en reducering af luftforureningen i vores nabolande have en positiv effekt på luftkvaliteten i Danmark, da meget af den luftforurening, vi er udsat for, kommer hertil fra udlandet.

Helt konkret er målet med det nye regelsæt at få sænket mængden af sundhedsskadelige partikler og gasser i luften, så luftkvaliteten lever op til WHO’s anbefalinger. WHO præsenterede sine anbefalinger i 2021 på baggrund af en voksende mængde forskning, der peger på, at selv luftforurening i små mængder kan gøre stor skade på helbredet.

Læs meget mere om farerne ved luftforurening og Astma-Allergi Danmarks arbejde for renere luft i Danmark på noget-i-luften.dk.

EU-Parlamentets beslutning om at stemme ja til strammere krav til luftkvaliteten, vækker glæde hos direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen:

- På vegne af hele befolkningen, men særligt udsatte grupper som børn, ældre og personer med luftvejslidelser som astma, er vi meget tilfredse med resultatet af afstemningen. Ingen skal blive syge af at trække vejret, og det her er et stort skridt i retning mod det mål, siger hun.

Om kort tid skal EU-Parlamentet og de enkelte medlemslande forhandle de sidste detaljer på plads, og så kan lovgivningen blive endeligt vedtaget.

Astma-Allergi Danmark har bidraget til kampagnearbejdet

Astma-Allergi Danmark har i løbet af 2023 haft fokus på luftforurening og den store helbredsrisiko, som luftforurening udgør.

I maj i år lancerede foreningen sammen med andre foreninger, forskere og civile et borgerforslag med formålet om at sikre renere luft i Danmark. Dette initiativ har kastet en lang række artikler i medierne af sig og ikke mindst vigtige fortællinger fra personer, der har al mulig grund til at bekymre sig om luftforurening.

Blandt disse personer er Morten Ulrich og Sisse Marie Velling, som mærker konsekvenserne af luftforurening i hver deres hverdag. Disse to historier delte vi op til EU-afstemningen med EFA, Den europæiske organisation for patienter med allergier og luftvejssygdomme, for aktivt at hjælpe med at skubbe danske og internationale parlamentsmedlemmer i retning af et ja.

Historierne blev derefter videreformidlet i opslag på det sociale medie X (tidligere Twitter). Se opslagene herunder:

Donation støt os

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark