Tekstilfarve

Farvestoffer der anvendes til tekstiler, kan give allergi. Allergien er sjælden i Danmark, men den forekommer.

Publiceret 16/08 2022

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Farvning af tekstiler kan foregå vha. farvestoffer, der fæstnes til tekstiler på forskellige måder. Farvestoffer binder sig mere eller mindre effektivt til tekstilet, afhængigt af hvilket farvestof der er tale om, og hvilken type tekstil der skal indfarves. Farven bindes til fibrene, men der kan være overskudsfarve som kan frigives når tekstilet kommer i kontakt med huden.

Selvom farvestofferne kun i begrænset omfang opløses i vand, kan fugt og sved alligevel medvirke til at opløse farvestoffet fra tøjet, så farven kommer i tæt kontakt med huden og allergi kan opstå.

Nogle tekstilfarvestoffer anvendes også i permanente hårfarver, men i begrænset omfang. Det betyder, at personer, som har fået en hårfarveallergi, kan få problemer med farvede tekstiler og omvendt. Det ses imidlertid sjældent. Læs mere om allergi over for hårfarve her.

Tøj kan indeholde andre stoffer end farvestoffer, som også kan være allergifremkaldende. Disse stoffer kan fx være konserveringsmidler, som forhindrer mugdannelse og lugt, og det kan være stoffer som gør tekstilet krympefrit og strygefrit.

Allergi overfor tekstilfarve

Allergi over for tekstilfarver viser sig ved eksem, det vil sige kløende rødme, knopper, hævelse af huden, eventuelt med blærer.

  • Eksemet viser sig der hvor tøj er i kontakt med huden, og særligt i hudfolder hvor fugt og sved kan få overskudsfarve til at løsne sig fra tøjfibrene.
  • Eksemet kan ligne atopisk eksem.
  • Eksem på fødder, som kan skyldes farve fra strømper og farve i skolæder.

Hvad kan du selv gøre?

Har du mistanke om at du er allergisk overfor tekstilfarve bør du tale med din læge om en henvisning til en hudlæge. Hudlæger kan teste for tekstilfarve ved hjælp af en lappetest. Læs mere om lappetest her.

Behandlingen af allergi overfor tekstilfarve er at undgå hudkontakt med de farvestoffer som du er blevet allergisk overfor.

Det er altid fornuftigt at vaske nyt tøj inden brug. Vær også opmærksom på at andre tekstiler end tøj kan give anledning til vedligeholdelse af allergiske symptomer – det kan fx være håndklæder og sengelinned, som er i tæt daglig kontakt med huden.

Har du allergi over for tekstilfarve eller vil du gerne undgå det, så brug for eksempel tøj af naturfibre. Det kan være tøj, håndklæder og sengelinned af bomuld, silke eller uld, hvor man ikke bruger de disperse farvestoffer. Brug gerne lyse farver.

Det siger loven

Tekstilfarver og øvrige kemikalier som anvendes ved fremstilling af tekstil, hører under REACH som er en overordnet kemikalielovgivning. Du kan finde mere information om REACH på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Der er ikke krav om deklaration på tekstil, på samme måde som det er på kosmetiske produkter, så du har ikke mulighed for at se præcis hvilke tekstilfarver der er anvendt i produktet. Der er farvestoffer som er kendt for at kunne give kontaktallergi, som er tilladte at anvende, så du er ikke beskyttet af lovgivningen.

Medlemskab for dig med kontakteksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med kontakteksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu