Viden om Høfeber

Forebyg din høfeber

En underbehandlet høfeber kan påvirke din indlærings- og arbejdsevne og give dig bihulebetændelse, mellemørebetændelse og træthed.

Publiceret 20/10 2021

Ca. 6 min. læsning

Del artikel

Der er flere gode grunde til at forebygge symptomer på høfeber:

  • Har du astma samtidig med høfeber, vil symptomerne på astma oftest blive færre, når din høfeber er effektivt behandlet. 
  • Det kan gå ud over din livskvalitet. Måske begrænser dine symptomer lysten til at røre dig eller være sammen med andre. Du undgår måske ture i byen eller takker nej til en fest, fordi du føler dig mindre attraktiv med rindende øjne og snottet næse.

Men sådan behøver du ikke have det.

Forebyg høfebersymptomer

For at forebygge symptomer på høfeber kan du gøre to ting:

  • Undgå det du ikke kan tåle, hvis din høfeber skyldes allergi.
  • Behandle med medicin. Det gælder både allergisk og ikke allergisk høfeber.

Hvis du har allergi er det selvfølgelig bedst helt at undgå det, du ikke kan tåle. Men det kan være svært med fx pollen, husstøvmider eller kæledyr, som du reagerer på.

Hvis det ikke er muligt at hindre kontakt med det, der giver allergi, er der hjælp at hente med medicin. 

Tal med din lægen om, hvordan du behandler din høfeber. Lægen kan hjælpe dig med at finde netop den type medicin, der bedst afhjælper dine symptomer i de anbefalede doser - hverken mere eller mindre. 

Læs mere om behandling af høfeber

Omkring hver fjerde med høfeber har eller udvikler senere astma. Du bør derfor være opmærksom på eventuelle symptomer på astma.

Læs om høfeber og astma

Flere får høfeber

Inden for de sidste fire årtier har forskere observeret en stigning i udbredelsen af allergisk høfeber. Høfeber er blevet en almindelig sygdom i lande med vestlig levevis.

Forskerne kender ikke årsagen til bunds, men de fleste er enige om, at det er et samspil mellem forskellige miljøpåvirkninger, arv og individuel følsomhed.

For eksempel har vores livsstil ændret sig. I dag tilbringer vi mere end 80 procent af tiden indendørs, hvilket er langt mere end for 50 år siden. Samtidig er de fleste boliger blevet mere tætte og velisolerede, ofte uden tilstrækkelig ventilation.

Det betyder, at der nu er langt flere allergener og irritanter, som fx husstøvmider, støvpartikler og tobaksrøg end tidligere, der påvirker os over længere tid og i højere koncentrationer.

Derudover er andelen af kæledyr i boligen steget og pollensæsonen begynder tidligere i dag, end den gjorde for 25 år siden – og mængden af pollen og svampesporer udendørs er samtidig steget. Nogle forskere giver klimaet og den globale opvarmning skylden for det sidste.

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu