Nyheder

Nu blomstrer årets sidste pollenplage

Årets sidste pollenplage, bynkepollen, er begyndt at lande i Astma-Allergi Danmark pollenfælder. Derfor udsendes der fra i dag af Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for bynkepollen.

Publiceret 08/07 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Bynkepollen allergiFoto: Shutterstock

De fleste bynkepollen i Danmark stammer fra gråbynken: En udbredt ukrudtsplante, som ofte ses i vejkanter og side om side med højtstående, blomstrende græs. Det er særligt der, hvor græsser får lov til at gro vildt, at bynken også får rig mulighed for stå i blomst og afgive pollen. Områder med vildt voksende græs er derfor ikke kun dårligt for de mange med græsallergi og biodiversiteten, men også for dem med bynkeallergi.

En enkelt bynkeplante danner omkring 50.000 bittesmå blomster, og når pollen bliver frigjort, ligger de i små bunker ovenpå blomsterne, hvor de tørrer i solen for derefter at blive spredt med vinden.

– Hvor højt Pollentallet bliver, afhænger meget af sommerens vejr. Varmt og solrigt vejr vil give højere pollental, end dage med regn, siger Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Hold øje med pollensæsonen med Astma-Allergi Danmarks pollenservices. Her bliver du dagligt opdateret med Dagens Pollental og varsling. Astma-Allergi Danmark har i denne sæson udgivet en række nye værktøjer, der skal hjælpe dig i hverdagen med pollenallergi, blandt andet:

  • En ny pollenkalender som giver et overblik over, hvordan en gennemsnitlig sæson forløber
  • Opdaterede sæsongrafer i appen Dagens Pollen tal
  • Opdaterede interaktive pollengrafer, så du nu kan sammenligne den igangværende sæson med en gennemsnitlig sæson.

– I vores nye Pollekalender ser vi desværre en tendens til, at sæsonen for bynke starter tidligere og sluttere senere end den før har gjort. Samme er gældende for, hvornår mængden af bynkepollen peaker. Peaket rammer gennemsnitligt i slutningen af juli, en lille uges tid før, end vi tidligere har set. Den gode nyhed er dog, at bynkepollen sjældent når høje niveauer her i Danmark. Det kan man blandt andet se i den opdaterede Komplette Pollenkalender, som viser hvordan niveauerne, ”lavt, moderat og højt”, fordeler sig en over en sæson, fortæller Mathilde Kloster.

Find hjælp på Pollenportalen

For at imødekomme de mange allergiramte danskere har Astma-Allergi Danmark også lanceret den digitale guide Pollenportalen. Her kan man finde gode råd til at klare sig gennem arbejdsdagen, lave havearbejde, være fysisk aktiv, tage på festival og meget andet, selvom man er plaget af allergi.

Du finder pollenportalen ved at klikke her.

Er du nysgerrig på at se, hvordan vi finder Dagens Pollental? Bliv klogere på vores pollentælling her.

Du kan også benytte dig af Astma-Allergi Danmarks andre services til at komme godt igennem pollensæsonen:

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark