Nyheder

Forårsluften byder nu også på elmepollen

Astma-Allergi Danmark skyder pollensæsonen for elm i gang og udsender fra i dag Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for elm.

Publiceret 23/03 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Blomstrene elm
Elmetræ i blomst. Foto: Astma-Allergi Danmark

Siden slutningen af januar har de tidligste forårspollensyndere el og hassel sendt pollen afsted, og nu begynder elmepollen også at melde deres ankomst. Ligesom for flere andre træer, udviser elm store svingninger i pollenmængden. Det skyldes blandt andet variationer i selve blomstringen og eventuelle frostskader og den kommende elmesæson afhænger af vejret.

- En typisk pollensæson for elm strækker sig fra midten af marts, med top omkring starten af april og faser ud i løbet af maj. Lige nu har vi flot forårsvejr med lune temperaturer, og det er med til at sætte skub i blomstringen, fortæller Mathilde Kloster, leder af Pollentællingen ved Astma-Allergi Danmark.

Selvom det flotte forårsvejr skulle fortsætte, så forventer Astma-Allergi Danmark en mild pollensæson for elm.

- Sidste års pollensæson for elm var i top tre over højeste mængder elmepollen siden 1996, og vi ser ofte, at træer kører i en toårig cyklus. Det betyder, at har vi haft en sæson med knald på, så ser vi ofte, at den efterfølgende sæson bliver mild. Derfor forventer vi, at sæsonen for elm i år bliver i den milde ende.

Læs mere om hverdagen med pollenallergi her.

Det seneste årti har koncentrationerne af elmepollen været meget lave i Danmark, fordi mange elmetræer dødede eller blev fældet som resultatet af elmesyge. Selvom niveauet af elmepollen stadigvæk er i den lavere ende, sammenlignet med målingerne før elmesygen i 1990’erne, ser vi dog en tendens til en stigende mængde elmepollen.

Du kan også få Dagens Pollental og -varsling samt en femdøgns-pollenprognose i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental.

Download appen her.

Følg Dagens Pollental på Twitter

Dagens Pollental har sin helt egen Twitter-profil @pollental, hvor Astma-Allergi Danmark dagligt gennem hele pollensæsonen opdaterer med de aktuelle pollental.

Oplever du symptomer?

Du kan altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning for at få gode råd til din hverdag med allergi. Ring 43 43 42 99.

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening. Bliv medlem i dag

For yderligere information kontakt:

Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, tlf. 81 77 97 00

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark