Nyheder

Årets sidste pollenplage – bynken - blomstrer nu

I dag går årets bynkepollen i luften. De mest almindelig bynkepollen giver sjældent store problemer for landets bynkeallergikere, men en ny og mere allergifremkaldende artsslægtning har invaderet Danmark og det kan blive en plage for mange danskere i fremtiden.

Publiceret 19/07 2021

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Foto: Astma-Allergi Danmark

Bynkepollens ankomst er både en god og dårlig nyhed for Astma-Allergi Danmarks medlemmer med pollenallergi. Den dårlige nyhed er, at bynkepollensæsonen er indledt – med et pollental på 5 i København og 2 i Viborg. Men bynkens blomstring er også en kærkommen nyhed for landets græspollenallergikere, for det betyder, at hovedsæsonen for græspollen er ved at klinge af.

De fleste bynkepollen i Danmark stammer fra gråbynke, der er en udbredt ukrudtsplante i vejkanter, på agerjord, strandvolde og affaldspladser. En enkelt bynkeplante danner omkring 50.000 små uanseelige blomster og når pollen bliver frigjort, ligger de i små bunker ovenpå blomsterne, hvor de tørrer i solen for derefter at blive spredt med vinden. 

”I pollenmålingerne kan vi nu se bynkepollen fra tidlig morgen til sidst på eftermiddagen. Selvom bynke er en almindelig plante, bliver pollentallet sjældent højt. Bynken blomstrer fra omkring midten af juli og blomstringen topper oftest midt i august. Pollentallet afhænger meget af de aktuelle temperaturer og hvis det varme, solrige vejr fortsætter, forventer vi en stigning den kommende måneds tid”, siger Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Læs mere om bynke i den digitale pollenguide for medlemmer

Bynke-ambrosiens udbredelse kan betyde flere allergikere i fremtiden

I Danmark er det især gråbynke, der giver personer med allergi over for bynkepollen symptomer som løbende næse, nyseture og kløende øjne. Men i de kommende år kan vi ifølge Mathilde Kloster samtidig risikere til at se meget mere til bynkens slægtning, bynke-ambrosie, og det kan få antallet af pollenallergikere til at stige.

– De senere år er bynke-ambrosie blevet mere udbredt i Danmark. Hvis den spredes endnu mere i de kommende år og pollenniveauerne stiger, kan vi nok forvente, at antallet af pollenallergikere vil blive flere, siger Mathilde Kloster, som kommer med et godt råd:

 – Hvis du finder bynke-ambrosie i haven eller andre steder, så ryk den op før den blomstrer og kom den i en sæk til forbrænding. Og husk at bruge handsker, da saften fra planten kan give allergiske reaktioner, siger Mathilde Kloster.

Læs mere om bynke-ambrosie

Få Dagens Pollental i lommen eller i indbakken

Er du allergisk over for bynkepollen, er det en god hjælp at følge med i Dagens Pollental på mail eller mobilen. Her giver Astma-Allergi Danmark dig daglige opdateringer på, hvor mange bynkepollen der har været i luften inden for det seneste døgn og varslinger for, hvilket niveau af bynkepollen der forventes den følgende dag.

Appen byder også på en femdøgnsvarsling, så du kan se de forventede pollenniveauer fem dage ud i fremtiden. Find appen i App store og Google Play.

Få styr på allergien med vores pollenservices