Rådgivning Rådgivningens Brevkasse

Pelsede kæledyr, arbejdsskader og ild i pejsen

Har du problemer med pelsdyr, ved du ikke, hvor du skal melde en arbejdsskade eller er du i tvivl om, hvorvidt det er en god ide at tænde op i pejsen? Vi leder dig på rette vej med tips og gode råd i Rådgivningens Brevkasse.

Publiceret 03/11 2022

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

pelsdyrallergi
Fotos: Shutterstock

Et problem med pels

Hej rådgivere

Jeg skriver, fordi jeg har to børn på 12 og 13, som gerne vil have et kæledyr. Vi har indtil nu holdt dem hen med forskellige løsninger i form af skildpadder og vandrende pinde, men de vil gerne have et "rigtigt" dyr. Vi har afvist kat, som jeg er allergisk over for, og hund, men nu snakker de om dværghamstre, som kunne stå i et bur/hus i vores stue, hvor der er fire-fem meter til loftet. Jeg er bekymret for, at jeg eller de risikerer at udvikle allergi. Jeg har velbehandlet astma. Findes der en god løsning?

Hilsen Trine


Hej Trine

Som udgangspunkt bør man ikke møde det, som man har allergi over for. Og da du har allergi over for kat, er det meget fornuftigt, at I ikke har anskaffet jer en. Idet du allerede har allergi, er der større risiko for, at nye allergier kommer til – og derfor bør du også nøje overveje, om det er en god idé at anskaffe en hamster, da hamstre kan give allergi på lige fod med for eksempel katte og hunde.

Vi har ikke kendskab til såkaldte allergivenlige pelsdyr eller specifikke racer af hunde, katte, hamstre eller kaniner, som er allergivenlige. Man reagerer på hudskæl, spyt, blod, urin og afføring, og det er jo komponenter, som er til stede hos alle pelsdyr. Derfor kan vi ikke foreslå et specifikt pelsdyr, som man kan kæle med. Selvom en eventuel hamster kommer til at stå i stuen, med højt til loftet, og ikke render rundt i huset som katte og hunde, skal du være opmærksom på, at de allergifremkaldende stoffer er så mikroskopisk små, at de er luftbårne og alligevel vil hvirvle rundt i boligen.

For at læse hele artiklen skal du være medlem af foreningen.

Opret dig nu, og få adgang til alt indhold samt alle øvrige medlemsfordele.

Er du allerede medlem?
Log ind her

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark