Nyheder

Sådan forebygger du fødevareallergi hos spædbørn

Sundhedsstyrelsen har netop ændret den officielle anbefaling for forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn.

Publiceret 10/06 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Spædbarn
Foto: Shutterstock

Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalingen for forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn. Den nye anbefaling er at give højt hydrolyseret modermælkserstatning i den første uge af barnets liv til alle spædbørn, der har behov for at få tilskud af modermælkserstatning.

– Formålet med at ændre anbefalingen er, at følge de europæiske anbefalinger for at forebygge mælkeallergi og gælder uanset, om barnet er disponeret for allergi eller ej. Fra anden leveuge kan man give almindelige komælksbaserede modermælkserstatning, hvis barnet ikke bliver ammet eller har brug for tilskud, forklarer sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen Annette Poulsen.

Sundhedsstyrelsen har revideret anbefalingerne på baggrund af en gennemgang af den videnskabelige litteratur på området, foretaget af det europæiske selskab for allergologi (EAACI).

Den tidligere anbefaling var at give højt hydrolyseret modermælkserstatning i fulde fire måneder til allergidisponerede børn. Den nye gennemgang har dog ikke fundet evidens for, at brug af højt hydrolyseret modermælkserstatning efter den første leveuge forebygger allergi hos spædbørn. Derfor kan man allerede fra anden leveuge give almindelig modermælkserstatning, enten som fuld ernæring eller som supplement til modermælken. Hvis du som forælder foretrækker at fortsætte med at give barnet højt hydrolyseret modermælkserstatning, kan du også vælge det.

Læs mere: Forebyg allergi hos børn

Når du introducerer barnet for fast føde

Når barnet begynder at få anden mad end mælk, tidligst fra fire måneder og senest ved seks måneder, kan alle fødevarer introduceres lidt efter lidt i en konsistens, som barnet kan spise.

Forekomsten af allergi over for æg kan mindskes ved fra 4-6 måneders alderen at give barnet et halvt lille hårdkogt æg sammen med anden mad to gange om ugen.

Gravide og ammende anbefales at spise varieret og efter de officielle kostråd. Der er ingen grund til at fravælge potentielle allergifremkaldende fødevarer, da der ikke er noget, der tyder på, at det nedsætter risikoen for, at barnet udvikler fødevareallergi.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark