Nyheder

Københavns Kommune har fået et nyt lungecenter

Har du astma? Og bor du i Københavns Kommune? Så er der gode nyheder til dig. Der er nemlig lige åbnet et center for lungesygdomme på Østerbro. Astma-Allergi Danmark har arbejdet tæt sammen med Københavns Kommune for at gøre centret til virkelighed.

Publiceret 23/04 2024

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Sisse Marie Welling
Sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), klippede snoren til det nye center for lungesygdomme over fredag 2. februar. Foto: Rune Gleerup

Af Katrina Gillies Rasmussen

Snoren til det nye center for lungesygdomme blev klippet over fredag 2. februar af sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF). Mennesker, der lever med lungesygdomme, skal have bedre og tidligere hjælp til at tackle deres sygdom. Derfor er Center for Lungesygdomme nu åbnet.

Astma påvirker mange facetter af livet, som den praktiserende læge ikke altid kommer omkring. I det nye center kan du få et skræddersyet forløb, der fokuserer på netop det, der er vigtigt for dig. Det kan være kost eller motion. Der er også en række forskellige sundhedsfagligheder repræsenteret i centret, så der er gode muligheder for at komme hele vejen omkring sygdommen.

Tæt samarbejde med Astma-Allergi Danmark

De indsatser, der findes i Københavns Kommune i dag, skal styrkes for blandt andet at sikre tidlige forebyggende indsatser. Forhåbentlig sparer det nye tilbud mennesker for en række uplanlagte hospitalsbesøg.

– Alt for mange københavnere rammes af astma og slås med åndenød og andre bivirkninger af deres sygdom. Det går ud over livskvaliteten, og det gør vi noget ved nu, forklarer Sisse Marie Welling og fortsætter:

– Det tætte samarbejde med Astma-Allergi Danmark har sikret en høj faglighed, og det har også betydet, at vi har den nyeste viden inden for astmaområdet.  Vi fortsætter det tætte samarbejde i fremtiden.

Astma-Allergi Danmark er glade for, at der er kommet et nyt lungecenter til København, men ved samtidig, at der også er mennesker uden for København, der kunne have gavn af sådan et center. Derfor arbejder foreningen for, at der også kommer centre i resten af landet.

– Vi har været glade for dialogen med Københavns Kommune om det nye center. Vi håber, at det kommer mange mennesker i Københavns Kommune til gavn. Men vi håber naturligvis også, at samfundet får øjnene op for værdien af rådgivning, som vi oplever for de tusindvis af mennesker, der henvender sig til Astma-Allergi Danmarks rådgivning hvert år. Det kræver tværfaglighed og indblik i den enkeltes behov med astma og allergi, siger direktør i Astma-Allergi Danmark Anne Holm Hansen.

Astma-Allergi Danmarks rådgivning er til alle danskere, så uanset hvor i landet du bor, er du altid velkommen til at ringe til os på tlf. 43 43 42 99.

Kom i gang med et astmaforløb

Men hvordan kommer man så i gang med et astmaforløb hos Center for Lungesygdomme? Der er lidt forskellige muligheder. Du kan altid tale med din læge om, at du er interesseret i et forløb, og så kan de henvise dig. Men du kan også henvende dig direkte til centret. Hvis du er mellem fem og 24 år, skal du henvende dig i Center for Børn og Unges Sundhed. Og hvis du er 25 år eller ældre, skal du henvende dig til Center for Lungesygdomme. Forløbet er gratis, men kræver, at du bor i Københavns Kommune.

Charlotte Glümer, som er konstitueret centerchef i Center for Lungesygdomme, fortæller, at de har plads til op mod 700 mennesker i det nye center. Og alle, der har diagnosen astma, er kvalificeret til et forløb i centret.

I Center for Lungesygdomme får du en fast kontaktperson, som du kan tale med om de ting, der fylder hos dig. Det første, der sker, er, at du får tilbudt en personlig samtale, hvor I taler om det, der er vigtigt for dig. Du er selv med til at sammensætte dit forløb. Samtalen er en mulighed for at få individuelt tilpasset vejledning omkring de udfordringer, bekymringer og spørgsmål, du har i relation til sygdommen.

Charlotte Glümer forklarer, at det er vigtigt at holde en samtale om, hvilke problemstillinger der fylder i hverdagen.

– Det, som vi ønsker, er, at de lærer at leve med deres sygdom på en måde, så de får en bedre hverdag. Vi tager udgangspunkt i, hvad der er vigtigt for det enkelte menneske. Vi kan komme ind på deres inhalationsmedicin og inhalationsteknik. Vi taler om, hvordan borgeren kan undgå forværringer, hvordan de håndterer træning og så videre. Vi er nødt til at møde mennesket, der hvor de er, fortæller Charlotte Glümer.

Medicinsk behandling af astma er et vigtigt element i forhold til at forebygge forværringer og minimere symptomer.  Derfor fylder den medicinske behandling også meget til samtalen.

Centret er også en hjælp til mental og fysisk mistrivsel

Mennesker, der lever med astma, kan også rammes af mental eller fysisk mistrivsel. Og det kan indsatserne i det nye center også hjælpe med at håndtere.

– Med et nyt center for lungesygdomme sætter vi endnu mere fokus på at hjælpe københavnere, der er udfordret af mental og fysisk mistrivsel på grund af astma. Jeg er sikker på, at mange kan have rigtigt meget gavn af at møde vores dygtige medarbejdere, som har bred viden om lungesygdomme – og om, hvordan man lever livet med KOL eller astma, forklarer Sisse Marie Welling.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark