Nyheder

Forskere vil undersøge, hvad der sker i tarmen på små børn, når de udvikler atopisk eksem

Forskere fra Aarhus Universitet vil manipulere med tarmfloraen for at reducere risikoen for atopisk eksem. Målet er at finde bakterier, der potentielt kan være med til at forebygge sygdommen.

Publiceret 21/03 2024

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Clarissa Schwab
Clarissa Schwab, lektor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet. Foto: Ida Marie Jensen

Af Katrina Gillies Rasmussen

Der sker forandringer i tarmfloraen hos spædbørn, når de begynder at få fast kost. De forandringer ser ud til at have en afgørende rolle, når det kommer til udviklingen af atopisk eksem. Antallet af børn som har atopisk eksem i den vestlige verden er ca. 20 %. Det er derfor en meget hyppigt forekommende sygdom. Derfor er det vigtigere end nogensinde at finde ud af hvad der forårsager sygdommen.

Forskningen har ikke et fuldt overblik over de miljømæssige og arvelige faktorer, der udløser atopisk eksem, og der findes endnu ingen behandling, der kan helbrede sygdommen. Nyere forskning peger dog på, at bakterieudviklingen i tarmen i forbindelse med overgangen fra flydende til fast kost kan spille en vigtig rolle.

Det forklarer Clarissa Schwab, som er lektor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet.

– Spædbarnets tarmmikrobiom ser ud til at spille en afgørende rolle for udviklingen af børneeksem, og meget tyder på, at vi kan finde nye svar på, hvordan vi kan behandle sygdommen, ved at kigge nærmere på den sammensætning af mikroorganismer, der er til stede, siger hun.

Læs også: Hvad er atopisk eksem?

For at læse hele artiklen skal du være medlem af foreningen.

Opret dig nu, og få adgang til alt indhold samt alle øvrige medlemsfordele.

Er du allerede medlem?
Log ind her

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark