Nyheder

Eksperimentel astmavaccine viser lovende resultater på mus

Franske forskere har undersøgt virkningen af en eksperimentel vaccine mod svær astma. Forsøg med mus antyder, at vaccinen formentlig kan have en langvarig effekt.

Publiceret 30/09 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Nyt fra forskningen Astma-vaccine
Foto: Dragana Gordic / Shutterstock

Lige nu er jævnlige indsprøjtninger med biologisk medicin den behandling, som nogle oplever som nødvendig for at opnå sygdomskontrol, når man har svær astma. Men hvad hvis man i stedet kunne vaccinere mod svær astma, ligesom man kan mod influenza?

Måske bliver det en mulighed i fremtiden. Ny forskning med en eksperimentel vaccine viser nemlig, at den formentlig kan give længere effekt end den biologiske behandling – muligvis op til et år eller mere.

Længerevarende effekt

Et forskerhold i Frankrig har netop offentliggjort de lovende resultater af et forsøg med at give mus den eksperimentelle vaccine mod astma. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications. Vaccinen havde den ønskede effekt hos 90 procent af musene seks uger efter indsprøjtningen. Denne effekt varede op til et år, hvorefter mere end 60 procent af musene fortsat havde effekt af vaccinen.

Vaccine vil være attraktiv

For de mennesker med svær astma, som er i biologisk behandling med indsprøjtninger enten på en hospitalsafdeling eller derhjemme, vil en årlig vaccination åbne for en nemmere måde at blive behandlet på.

Biologisk behandling skal nemlig gives med nogle ugers interval og er på den måde en tidskrævende behandlingsform for patienten. Derfor vil den nye vaccine på sigt kunne være mere bekvem.

– Det er forskning, som er interessant, for der er ingen tvivl om, at en vaccine vil forekomme attraktiv i stedet for at skulle give medicin med to, fire eller otte ugers interval. Det er klart et interessant princip, hvis man måske endda kan nøjes med at skulle give vaccinationen en gang om året, ligesom en influenzavaccination, siger Charlotte Ulrik, overlæge på Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, og professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet, om forskningen til Medicinsk Tidsskrift.

De næste trin for forskningen i den eksperimentelle vaccine er at lave forsøg med mennesker, og har man astma, må man væbne sig med tålmodighed, før den nye vaccine kan spille en eventuel rolle i ens behandling. Der kan nemlig gå op til flere år fra forsøg med mus, før en godkendt behandling til mennesker er klar.

Mere indhold til Astma-Allergi Danmarks medlemmer

I løbet af efteråret vil en række forskningsnyheder, særlige tips og temaartikler fra medlemsbladet fremover kun være forbeholdt medlemmer af Astma-Allergi Danmark.

Bliv medlem nu, og få fortsat fri adgang til alt vores indhold.

MELD DIG IND HER

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark