Nyheder

Efterårets vaccinationer til dig med astma

Influenza og COVID-19 er virusinfektioner, som forekommer hyppigst i vintersæsonen – for personer med kronisk lungesygdom, herunder astma, kan det være en god ide at blive vaccineret. Du kan med fordel blive vaccineret mod COVID-19 og influenza på samme tid.

Publiceret 21/09 2023

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Efteråret har meldt sin ankomst, og Sundhedsstyrelsen forventer en opblussen i smitte med både influenza og COVID-19 i den kommende vintersæson.

Fra den 1. oktober 2023 tilbyder Sundhedsstyrelsen derfor gratis vaccination mod både influenza og COVID-19 til personer over 65 år og til personer med blandt andet kronisk lungesygdom.

Er du over 65, modtager du automatisk en invitation i Digital Post. Men er du under 65 og i særlig risiko, skal du selv bestille tid her

Influenza og COVID-19

Influenza og COVID-19 er virusinfektioner, som er mest udbredt i vintersæsonen og som kan ramme alle. For nogle med kronisk lungesygdom, kan infektionerne udvikle sig særligt alvorligt. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza og COVID-19.

Tilbuddet om vaccination løber fra 1. oktober 2023 til 15. januar 2024.

Kan du blive vaccineret mod begge sygdomme på en gang?

Man kan godt blive vaccineret med flere vacciner på en gang, og er du i målgruppen for at blive vaccineret mod COVID-19 og influenza, vil du blive tilbudt vaccination på samme tid.

Hvis du bliver vaccineret mod COVID-19 og influenza på samme tid, kan du forvente at der vil være de samme slags og grad af bivirkninger, som ved en enkelt vaccine. Der er ikke nogen øget risiko for alvorlige bivirkninger forbundet med at modtage flere vacciner samtidig, hvilket også er normal praksis i fx børnevaccinationsprogrammet. 

Læs også: Sikkert for patienter med overfølsomhed at blive vaccineret med formaldehydholdige vacciner

Tal med din læge

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller en af dine nærmeste hører til grupperne for efterårets vaccinationsforløb, kan du kontakte lægen, som kan hjælpe med at vurdere, om vaccinationen er relevant.

Læs mere om astma og infektioner her

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark