Nyheder

Årets pollensæson er forbi

Astma-Allergi Danmarks pollenteam har udsendt de sidste daglige tal for græs og bynke, og dermed er pollensæsonen forbi. Daglige tal for skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium vil dog fortsat kunne findes i appen, i pollenmailen og på vores hjemmeside, da sporerne florerer et godt stykke ind i efterårs- og vintermånederne.

Publiceret 21/09 2022

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

pollensæson 2022 slut
Foto: Shutterstock
De værste måneder på året er nu ovre, når det kommer til græs- og bynkepollen. Niveauerne for de to dominerende pollentyper er røget i bund, og Astma Allergi-Danmarks pollenteam forventer få til ingen græs- og bynkepollen resten af året. Derfor udsendte vi i går sæsonens sidste Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for græs og bynke.

Årets pollensæson har skilt sig ud på både godt og ondt. Den blev officielt skudt i gang allerede i slutningen af januar – hele tre uger tidligere end sidste år – men har til gengæld ikke budt på lige så høje tal som sæsonen året før. Lige med undtagelse af tallene for græspollen, som satte rekord.

- Det varme vejr resulterede desværre i et rekordhøjt pollental for græs på hele 411. Men den generelle pollenmængde var dog lavere end sidste år, hvilket ikke er usædvanligt oven på en sæson med knald på, som den vi havde i 2021, lyder det fra Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne.

Fortsat daglige tal for skimmelsvampesporer

De daglige målinger og tal for skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium fortsætter, da sæsonen for svampesporerne kan vare et godt stykke ind i efterårs- og vintermånederne.

Hvis du har høfebersymptomer, som mod forventning ikke aftager her ved pollensæsonens afslutning, så kan det være en god idé at blive undersøgt for allergi overfor skimmelsvampesporer hos din læge.

Læs mere om allergi overfor skimmelsvampesporer.

Du kan fortsat følge med i, hvad der fanges i Astma-Allergi Danmarks pollenfælder via de interaktive grafer, i ugeskemaerne og i sæsongrafen i vores app Dagens Pollental.

Få styr på allergien med vores pollenservices.

Slip for slemme symptomer næste pollensæson

Selvom det måske virker træls allerede at skulle forholde sig til næste års pollensæson, kan der være store fordele at hente. Måske kender du allerede til vaccination mod allergi over for træpollen og/eller græspollen ved hjælp af allergen immunterapi. Påbegynder du behandlingen med immunterapi senest 16 uger før pollensæsonen starter, kan du forvente en effekt allerede den sæson.

Hvis du ikke allerede er i gang med immunterapi, kan det altså være en god idé at opsøge din læge og forhøre dig om muligheden i løbet af efteråret.

Læs mere om immunterapi her.

Husk også, at vi denne sæson lancerede vores Pollenportal, hvor du kan finde masser af gode råd til, hvordan du forebygger, behandler og håndterer din pollenallergi, for eksempel på arbejdet, på festivalen, og når haven kalder. Skriv de gode råd bag øret, og vær velforberedt, når pollensæsonen starter på ny.

Vil du støtte pollentællingerne?

Vidste du, at hvert enkelt pollenkorn bliver identificeret og talt manuelt af en biolog dagligt gennem hele pollensæsonen? Du kan hjælpe os ved at støtte pollentællingerne med en fradragsberettiget donation her:

Giv et bidrag til Astma-Allergi Danmark og Dagens Pollental.

Har du lyst til at se, hvordan optællingen foregår, kan du komme med Mathilde Kloster ud til en af foreningens pollenfælder og ind i laboratoriet i denne video:

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark