Platan

I Danmark er blomstringsperioden for platan et par uger i april og maj. Sæsonen er kort, dog med høje koncentrationer i byer med mange platantræer.

Publiceret 01/09 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Platan (Platanus hispanica) er et træ, der oprindeligt stammer fra Østeuropa. Træet er populært i byerne i Danmark, fordi det tåler en del forurening og trives i et varmere klima.

Astma-Allergi Danmark måler og tæller pollen fra platan i pollensæsonen.

Du kan se de ugentlige døgntal her.

Allergi-info

Pollen fra platan giver hovedsageligt allergisymptomer, fordi allergenerne fra platanpollen ligner allergenerne fra birkepollen. Men platanpollen kan også give krydsreaktioner, hvis du har allergi over for el, hassel, avnbøg, bøg og kastanje og til en vis grad græspollen.

Fakta om platan

Platan har en stor pollenproduktion med otte til 20 millioner pollen per blomsterstand. Vejret lige op til og under blomstringen samt året før har stor betydning for henholdsvis pollenfrigørelse og pollenproduktion.

Platan kan blive den nye birk

Vi ved ikke hvor mange, der reagerer på platanpollen i Danmark, men pollen fra platan kan give allergi og blive et problem herhjemme, hvis vi bliver ved med at plante træerne.

Der er allerede plantet 10.000 plataner i Københavns gader.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu